Lyktorna längs Vukovarska

Redan i förrgår kväll såg jag dem från spårvagnen i mörkret – alla lyktorna utmed Vukovarska eller Ulica Grada Vukovara. Så många lyktor på rad hade jag aldrig sett förr. Jag funderade lite och sedan började jag se mig lite om i kvarteren här runt omkring, men nej inga lyktor någon annanstans än vid Vukovarska. Och igår på morgonen såg jag lyktorna lysa igen, när Londi och jag skulle gå och handla bröd i en liten butik ”strax under” den stora slamrande genomfartsleden. Och sent samma eftermiddag när jag for hem från ”fakulteten” med spårvagnen blänkte det i rött, violett, gult, blått och grönt i mörkret, men bara vid Vukovarska. Det måste vara någon minnesdag, tänkte jag, och nu har jag frågat och fått veta att det är 19 år sedan slaget vid Vukovar och 19 år sedan massakern vid Vukovar. Det är inte ofta minnet eller spåren av kriget kommit mig som utomstående särskilt nära under mina första månader här, men den här kvällen när jag äntligen förstått lyktornas budskap, kändes det mörka skedet som ett mycket nära förflutet, som angår också mig.

6 kommentarer till “Lyktorna längs Vukovarska”

  1. Bodil, sent igår kväll diskuterade jag via mail med en norsk vän om det jag gav ut under Sarajevos belägring, bland annat antologin För Sarajevo! Den utgavs i ett skede då förstörelsen av Vukovar redan var helt genomförd. Ingen talade om Vukovar, det var en krigshandling och en massaker som i stor mening inledde de etnifierade och nationalistiska rusen och som därför tycktes glömmas bort. Därför blev jag rörd över att se alla dessa lyktor utmed vägen som bär stadens namn. Minnet ska hållas levande, men det får aldrig tjäna nya nationalistiska experiment. Vukovar kan tillsammans med Sarajevo, Prishtina och andra städer i Landet som inte finns, tjäna som en påminnelse om dårskapen. Vad uppnådde krigsherrarna i Belgrad? Av deras dröm om ett Storserbien blev det bara ”en tumme”. Vid sidan av det en liten serbisk låtsasrepublik i de bosniska bergen.

  2. Idag såg jag att lyktorna var borta igen och det verkar som om var och en helt enkelt tagit hem sin lykta igen. Inget kross, ingen kvarglömd lykta, bara lite stearin på några ställen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *