Bokmässan i Belgrad

Den här veckan pågår bokmässan i Belgrad (som jag av hundskäl inte kan besöka), från måndag till söndag. Hedersgästland är det här året Sverige. Jag har i programmet hittat en liten introduktionstext på engelska om det det svenska inslaget. Det börjar så här:

Sweden will be the country in focus at this years Belgrade Book Fair. The project “Voices from Sweden“ is an innovative cooperation between four Swedish partners – the Swedish Embassy in Belgrade, the Swedish Arts Council, the Swedish Institute, and IKEA. We are all honoured to have the opportunity of presenting parts of the Swedish literature and some of the topics that are currently being discussed in public debates in Sweden.

Och fortsätter så här

Här är det officiella programmet i dess helhet. Tyvärr är det bara en liten del av den engelska versionen som verkligen är på engelska…

Speciellt intressant för mig är att åtta av svenskstudenterna från universitetet i Zagreb deltar på bokmässan genom att presentera en antologi med av dem själva nyöversatta textutdrag ur ett antal svenska romaner. Jag hoppas att få veta mer om detta när studenterna kommer tillbaka. Kanske kan jag locka in någon av dem i Salongen…

5 kommentarer till “Bokmässan i Belgrad”

 1. Vilket fint exempel på kultursponsring, Bodil.
  Vi får hur som helst hålla tummarna för dina studenter! (Jag får i alla fall anta att de är ”dina”.)

 2. Hej Laura,
  jo, de här studenterna är vad man kan kalla ”mina” och jag hoppas förstås att det går riktigt bra för dem i Belgrad. Och så hoppas jag också på någon text från någon av dem i Salongen så småningom.

 3. Detta var helt underbar läsning. Glädjen att få dela med sig av våra litterära skatter. Roligt, Bodil, att dina studenter är delaktiga.
  Ha en fin dag.

 4. Så tråkigt att du inte själv kan vara med. Tänkte berätta att här i Wien anordnas de årliga Lesefestwochen 15 – 21 November. Tyngdpunkten i år ligger just på ”central- och sydosteuropa”. Här är en länk till just den delen av det omfattande programmet.

  Det intressanta med denna vecka är att det är olika aktiviteter på många ställen i stan även om huvudpunkten ligger på Mässan. Varje år delas dessutom en gratis bok ut till all i Wien som vill ha den – den finns då tillgänglig nästan överallt i stan. Tyvärr vet jag inte vad det blir just i år.

  Bokläsandets tid är trots allt inte ute ännu.

 5. Trevlig tisdag, Marlena! Tack för din kommentar!

  Bengt,
  tack för länken som innehåller åtskilligt intressant, efter vad jag anar av en snabb genomtittning. Det vore naturligtvis någon för mig dessa Lesefestwochen, men jag sitter fast här, fjättrad av arbete och hund (och det är inte ett dugg synd om mig).

  Nej, ännu är vi i bokläsandets tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *