På marknaden

Igår bestämde jag mig för att ta Londi och mig på promenad till marknaden. Det är en blandad marknad med skor och kläder av enklare slag, billigare viner, lite husgeråd, fisk, bröd, pirogartade bakverk och massor av grönsaker och frukt. Och en hel del annat, antagligen ost och korv också, fast jag har inte sett de stånden hittills.

Det tar kanske en kvart att gå dit. Solen sken och luften kändes vänlig. På vägen dit råkade vi ut för en enda ”komplikation”, en lösgående hanhund – Londi löper för tillfället vilket gör mitt liv lite svårare än annars – men han var ganska liten och dessutom tyckte Londi inte att han var något.

Vi strövade omkring bland stånden och jag köpte det jag hade bestämt mig för och lite till och så pratade jag om ditt och datt med dem som stod i stånden och Londi lät sig klappas och bjudas på det ena och andra.

Sedan jag flyttade hit har mina baslivsmedel blivit lök, paprika, surkål, vindruvor, valnötter, färskost (gärna i en vävd strumpa), bosnisk fårost och sur grädde (helst den fetaste), bröd och ibland några hårt stoppade små mörka korvar.

°°
PS Salongen publicerar idag en ny text.

8 kommentarer till “På marknaden”

 1. Så nära man kommer torghandeln i dessa intressanta bilder. Och antagligen är alla dessa grönsaker och frukter ”närproducerade”. Roligt att höra att du numera även kan prata om ”ditt och datt” på landets språk.

 2. Ja, väldigt mycket är från trakten och en del kommer direkt från egna små odlingar. Paprikorna kan verkligen se ut hur som helst.

  Nja, jag pratar inte kroatiska på riktigt, men jag slänger in lite ord och gissar vad jag får till svar och många just här på torget talar lite tyska, så det blir en blandning. Och jag fick de intressanta honungssorterna presenterade på italienska.

 3. Vilka underbara bilder igen. De påminner mig starkt om marknader jag varit på i Ungern. Dina baslivsmedel skulle få en hälsokostprofet att jubla. Du kommer att återvända till Sverige några år yngre. 😉
  Klokt av Londi att inte falla för första bästa.

  Ha en skön söndag, Bodil.

 4. Ja, det blir liksom hälsokost av sig självt, när man är omgiven av sådana här härliga matvaror.

  Trevlig söndag kväll, Marlena! (Londi och jag hittade en fin park på dagens stadspromenad. Dessutom var det skönt och varmt – 18° såg jag på ett hus på hemvägen.)

 5. Den temperaturen avundas jag dig lite, Bodil.
  Här var det hundväder.. så kallas väl det väder då inte ens en hund har lust att sticka nosen utanför dörren, eller?
  Dagarna håller på att bli korta.

 6. Dagarna kortnar förstås här också, men inte så där extremt som i norr. Jag ser fram emot att inte vara så helt nedsänkt i mörker, som jag brukar vara när midvintern härjar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *