Promenad på Självständighetsdagen

Igår var det som sagt Självständighetsdagen här. En del verkar inte riktigt vilja kännas vid den medan andra firar för fullt. Redan på morgonen när vi gick till bageriet hördes patriotisk musik på hög volym från den ”kroatiske patriotens” lilla märkliga hus och en jätteflagga var hissad i den minimala trädgården. Småbutikerna var i alla fall öppna under förmiddagen, så att alla hade möjlighet att få ihop sin frukost och kanske lite till.

Solen sken härligt nästan hela den här dagen och på eftermiddagen bestämde jag mig för att gå upp till Gornji Grad med Londi och titta på hur denna självständighetsdag artade sig. Från fönster och och små stänger vajade flaggor. Uppe i Gradec såg det till exempel ut så här:


Också längs Tkalčićeva kunde man se flaggor lite här och var:


blick upp mot Gradec från baren där jag drack kaffe

Vi inneslöts i folkhavet och strövade omkring och jag pratade bland annat en stund med en intressant italiensktalande familj från Rijeka. Och så köpte jag en strut rostade kastanjer som Londi och jag delade på.

På nervägen såg vi genom en gränd domkyrkans dubbeltorn i ett vackert seneftermiddagssljus:

När vi var nästan hemma – så där vid sextiden – så arbetade man fortfarande på ett av de stora byggena nära Vukovarska. För byggnadsarbetarna dröjde helgen.

8 kommentarer till “Promenad på Självständighetsdagen”

 1. Något jag alltid tänkt fråga dig. Du måste ha en otroligt smart utarbetad rutin för att få Londi med dig på dina resor, jag menar med pass och vaccinationer och ditten och datten. Jag tror inte UK är alls lika välutvecklat som resten av Europa i det hänseendet. Det vore intressant (för mig i alla fall) att få höra hur du bär dig åt.

 2. Ja, Londi har pass och i passet står de vaccinationer hon fått och som krävs för att resa omkring i EU (utom Finland, som är extra strängt). Kroatien räknas i det här fallet till EU eller som jämförbart/jämställt med EU. Har du också hund?

 3. Det låter ju enkelt och smärtfritt. Ja, hund haves. En 15 år gammal kungspudel vid namn Blue, som gillar att stirra på sig själv i hallspegeln, och har en fullkomligt vidrig andedräkt.

 4. Blue – vad fint! En kungspudel är väl en sådan där stor pudel, som lite grand verkar som en människa, eller hur? Vad gäller vaccineringarna så är rabiesvaccineringen – den viktigaste – en rätt lång process med blodprovstagning emellan. Det tar nog ungefär ett halvår innan hunden är resklar.

 5. Rabies och Engelska Kanalen är precis problemen. Här tror dom att dom är rabiesfria i hela landet, men man behöver bara gå till min lokala pub för att konstatera motsatsen. Kungspudlar är kul hundar, lika snabba som whippets när det gäller, snygga att se på, tvåa i intelligenstesten efter collies (men klarar inte det enklaste av korsord). Blåa pudlar är för övrigt en separat underras (eller vad det heter): huden under pälsen är blåtonad, ungefär som blåbärsmjölk.

 6. Du kanske kan skicka en bild på Blue när han speglar sig någon gång?

  PS Jag trodde inte det fanns rabies där på andra sidan Engelska kanalen…

 7. Bild ska nog kunna grejas, för jag har en snajdig ny telefon. Rabies existerar enbart på min lokala pub, som har ett väldigt ilsket klientel.

 8. Det skulle förmodligen inte hjälpa om man vaccinerade nytillkomna pubbesökarna med Rabisin eller Nobivac Rabies då. ”La rabbia” sitter för djupt i lokalens väggar.

  Ser fram emot bilden…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *