Söndag i Zagreb

Ja, idag är det förvisso måndag, men jag vill ändå säga något om söndagen som gick: Det var en härlig dag här i Zagreb. Luften var mild och solen tittade gång på gång fram genom de lätta disskyarna. Londi och jag begav till fots mot innerstan. Trafiken var inte alls lika påträngande som vanligt och vi nådde Trg Bana Jelačića på 25 minuter istället för på närmare 40, som det kan ta när trafiken är riktigt vild. Folk på stan var lite finklädda och man promenerade långsamt eller satt i gatucaféerna och förde loja samtal och tittade på varandra och dem som gick förbi. När vi nådde det stora torget pågick det något slags parad där – en ganska liten parad, men ledaren levde sig intensivt in i sin roll:

Och nere i ena hörnet rostade två män kastanjer:

Vi följde den smala gången som fortsätter i ringlande trappor upp till Gradec och stannade upp lite vid soffan, där man alltid har sällskap, strax ovanför platsen där man har den kanske bästa utsikten över staden:

Utanför Markuskyrkans marscherade två vakter enligt ett komplicerat mönster och huvudbonaderna växlade i vändningarna mellan rött och svart:

Vi gick vårt obligatoriska varv och fortsatte sedan ned till Tkalčićeva. Där var det fullt med folk i caféer och restauranger:

Vi slog oss ner på vårt stamställe och jag beställde mat och dryck:

4 kommentarer till “Söndag i Zagreb”

  1. Å, så härligt! Det känns som att jag nu lever ett extra liv i Zagreb. Tack, Bodil, för underbar skildring och fina bilder.

  2. Hej Marlena,
    tack för dina vänliga och uppfriskande ord. Just nu är det mycket fint här och värmen är kvar, men när det sedan så småningom blir höst på riktigt här, så har jag säkert så mycket att göra att jag inte kan tänka så mycket på väder och värme eller köld. Och det är ju så spännande att leva så här i en ”ny värld”.

  3. Mannen på Gradec-bänken påminner något litet om H.C. Andersen, men det är den kroatiske poeten Antun Gustav Matoš (1873-1914).

  4. Tack Agneta,
    jag funderade lite över om det kunde vara någon speciell person, men det stannade vid en tanke.

Kommentera