Gradec i solsken

När jag härom dagen promenerade med er upp till Gornji Grad nådde vi visst inte ända fram. Låt mig nu gottgöra detta med några bilder från Gradec, den allra innersta kammaren i Zagrebs hjärta. Här finns inga bilar och allt är rent, högtidligt och stillsamt.

Mitt på Markusplatsen står Markuskyrkan med sitt färggranna tak, som pryds dels av en kombination av Kroatiens, Slavoniens och Dalmatiens vapensköldar, dels av Zagrebs stadsvapen:

Här finns regeringsbyggnaden:

och riksdagen (som inte är med på bild här). Hela Gradec ligger ovanför resten av Zagreb, så utsikten är vid:


i bakgrunden syns katedralens dubbeltorn

Och alla vägar från Gradec bär förstås nedför:

6 kommentarer till “Gradec i solsken”

  1. Hej Bodil! Tack för att du visar oss så mycket fint och intressant. En sak slog mig just. Är det inte väldigt folktomt? Och hur reder du dig med språket? Vilket främmande språk kan man bäst kommunicera med?

  2. Hej Marlena,
    uppe i Gradec är det väldigt lite folk för det finns nästan inga affärer, restauranger eller barer, bara regeringsbyggnader och andra offentliga mot vanligt folk ganska avvisande byggnader. Annars är det fullt med folk nästan överallt och proppfullt med bilar (tråkigt nog). Jag talar omväxlande engelska och tyska och någon gång funkar det med en italiensk fras och så försöker jag säga lite på kroatiska också: hälsningsfraser, enskilda glosor som ”bröd”, ”ost”, ”liten”, ”stor” och sådant där.

  3. Hej igen, Bodil,

    Här en liten fråga till. Har du sett några andra hundar ute någonstans där du har vistats hittills? Du kanske blir en kändis i Zagreb under namnet ”damen med hunden”. 😉

  4. Det finns egentligen många hundar och inte så få labradorer. Fast tyvärr är det rätt många av hundarna som springer omkring på egen hand kanske utan att vara direkt herrelösa, men med den trafik som finns är det farligt och jag har redan sett flera trebenta.

    Jag tittar så ofta jag har tillfälle efter om det är någon hund som stiger av och på bussar eller spårvagnar, men hittills har jag inte sett någon.

Kommentera