Hus kring Hvarska

Nu har Londi och jag travat omkring här i kvarteren kring Hvarska i över en vecka (R. reste tillbaka till Sverige för två dagar sedan) och jag börjar få en vag bild av hur saker och ting hänger ihop på den här platsen. Bebyggelsen varierar mellan ultramoderna höghus med oval grundplan och gnistrande färger, slitna gråa oändligt fula betongbyggnader i olika höjd från kommunisttiden – fast i den vackra höstsolen ger dem stundtals en försonande patina – och låga gamla hus från de byar som en gång måste ha funnits här med vinrankebersåer, plank och gamla fruktträd. De olika hustyperna finns tätt inpå varandra i en salig blandning, man har inte rivit bort det gamla för att bygga hela ”områden”, utan det ena går i det andra, fast det gamla är naturligtvis på väg bort, men många av byhusen ser ännu ganska sega ut och deras invånare också. Och här och där ringlar sig fortfarande en grusad byväg tätt intill de blänkande skyskraporna avskild från dessa enbart av lite buskar och träd och ett eller annat skjul. Byvägarna här är lite som älglederna som fortsätter att löpa genom villakvarteren i Vänersborg även om älgarnas tid där är förbi.

4 kommentarer till “Hus kring Hvarska”

  1. Hej Bodil, vill bara säga att det är så givande att följa dig i bilderna på dina nya promenadstråk, så långt borta och ändå, tack vare tekniken så nära. Önskar dig en riktig god helg i Zagreb!

  2. Hej Thomas,
    tack för hälsningen. Ja, undan för undan hittar jag in i livet här, fastän min kroatiska än så länge är närmast noll, i alla fall den aktiva. God helg i Skåne!

  3. Ciao Rossella,
    benvenuta qui nel mio nuovo mondo! La zona di Zagabria dove abito è piena di contrasti – il bello e il brutto convivono e si mischiano.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *