Karl Friedrich Schinkel: Dom über einer Stadt

För de flesta är Karl Friedrich Schinkel (1781-1841) en framstående klassicistisk arkitekt och stadsplanerare och inget annat. Och visst tänker jag mig också Schinkel som en skapare av byggnader, som till exempel de välkända Neue Wache och Schauspielhaus i Berlin eller det vackra och visserligen inte ursprungligen schinkelska Schloß Neuhardenberg som jag minns från en resa utmed Oder och Neiße.

Precis som Theodor Fontane är Schinkel en son av den lilla staden Neuruppin i Brandenburg. I det gammalrosa huset ”Predigerwittwenhaus” (predikantänkehuset) vid Fischbänkenstraße 8 tillbringade han – efter faderns tidiga död – tillsammans med mor och syskon några år av sin barndom.

p1020466

Inte långt därifrån i ett hörn av Kirchplatz finns det 2003 återinvigda Schinkel-monumentet:

p1020461

Men det jag egentligen ville visa är en målning av Schinkel, en målning jag har letat efter i åratal, ett slags hägring och fantasi, en arkitektonisk dröm. För en kort tid sedan återfann jag den. ”Dom über einer Stadt” heter den och den ser ut så här:

5175_1140-h
klicka för förstoring

6 kommentarer till “Karl Friedrich Schinkel: Dom über einer Stadt”

  1. Helt fantastiskt. Kan beskyllas för mycket. Men inte för talanglöshet.

  2. Kommen till bildens nedre del tänker jag Bellmans ”Ge rum vid roddartrappan«

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *