Ur medlemsbladet Sverige-DDR: Palmes besök i DDR

När jag 1986 kom till Vänersborg och började undervisa på stadens gymnasium – som på den tiden ännu inte hette Birger Sjöberggymnsiet – fanns det en starkt DDR-troende tysklärare där: Herbert Bartholmes hette han. Han höll förutom DDR-Revyn också Sverige-DDR medlemsblad, så vitt jag förstår för skolans räkning (alltså skolan betalade räkningarna). Gång på gång kom jag i öppen konflikt med honom och så småningom låstes positionerna. Det stod helt enkelt klart att jag var anti och han pro när det gällde DDR. De flesta av de andra lärarna höll ett slags försiktig distans.

Så gick Bartholmes i pension och sedan kom hösten 1989. En och annan mumlade om att man inte ville ha något ”Stortyskland”, men efter ett tag inrättade man sig efter Wende och tyckte att det var bra med återföreningen. I ett skåp i skolan låg DDR-revyn och medlemsbladet i föreningen Sverige-DDR kvar och diverse annat som vittnade om en annan tid. Jag bläddrade lite då och då i tidnings- och pappershögarna och till slut gjorde jag ett urval och tog hem detta och stoppade det i en låda. Då och då har jag läst ett och annat ur lådan, men nu har jag bestämt mig för att göra en lite allvarligare inventering. En orsak är denna: För någon vecka sedan publicerade jag en kommenterande text till Barbro Eberans understreckare om Birgitta Almgrens bok Inte bara Stasi. Under texten dök det efter någon dag upp en kommentar som innehöll bland annat följande:

Intressant är att en kunnig forskare skriver att Olof Palme besökte Östberlin 1984. Det är felaktigt. Palme besökte Stralsund för att slippa kritik för att acceptera Östberlin som DDR’s huvudstad.

Jag svarade så här:

När du säger det, så slår det mig att jag läst en artikel i den obehagliga tidskriften DDR-revyn, som handlade om det här Palme-besöket i Stralsund. Jag har för mig att det finns ganska stor en bild på Palme och Honecker vid ett bord invid den här texten. Jag ska se om jag kan hitta tidskriften.

Och så började jag gräva i min låda, men jag fann inte ett enda nummer av DDR-revyn. Däremot hittade jag flera medlemsblad, bland annat nummer 1 från 1984:

p1060383

Första artikeln handlar om DDR:s 35:årsdag och över texten finns en klumpigt ritad fredsduva med något som väl ska vara en olivkvist i näbben eller snarare bredvid näbben. Så här lyder ingressen:

Den 7 oktober 1949 utropades Tyska Demokratiska Republiken. Det är 35 år sedan. Är en 35-årsdag något att fira? Förbundsrepubliken Tyskland är några månader äldre men har veterligen inte firat något jubileum. Fastän man själv – på order från USA – framkallade Tysklands delning, betraktar man DDR som en utbrytarstat och drömmer om återföreningen, dvs krossandet av socialismen i DDR. Att man inte firar sitt jubileum är därför naturligt. För DDR däremot är det angeläget att se tillbaka på de 35 årens historia. Därvid betyder det mindre att 35 är ett ojämnt tal: det är i femårsperioder DDR mäter sina framgångar.

Intressant läsning i och för sig, men det var det här med Palmes DDR-besök jag letade efter. Mot slutet av tidningen – egentligen märkligt undanskymt – finns infogad mellan två bilder en kort text om händelsen:

p1060385

p1060396

Kanske är det svårt att läsa texten från bilden här ovan, så jag skriver av den:

Olof Palmes besök i DDR i slutet av juni och hans samtal med DDR:s statschef Erich Honecker har i hög grad uppmärksammats ute i världen. I DDR gavs stor offentlighet åt de båda statsmännens överläggningar och man konstaterade med tillfredsställelse deras samstämmighet när det gällde kampen för fredens bevarande och behovet av fortsatt dialog för att vidga förbindelserna mellan de båda länderna.

Palme landsteg, liksom Gustaf II Adolf, i Peenemünde. Han besökte Stralsund och Greifswald, två städer rika på svenskminnen.

Förbundet Sverige-DDR uttalar sin glädje över Palmes besök i det gamla Svensk-Pommern och hoppas att besöket skall få betydelse för vårt fortsatta arbete på att föra de båda folken närmare varandra.

Rätt underlig text, med detta hopkok ”kampen för freden” och Gustaf Adolfs/Palmes landstigning i Peenemünde. Och inget besök i Östberlin, vad det verkar.

Här finns för den intresserade en förteckning över lokalavdelningarna i den här föreningen:

p1060389

Det är nog dags att gå igenom lådans innehåll på allvar.

33 kommentarer till “Ur medlemsbladet Sverige-DDR: Palmes besök i DDR”

  1. Jag gillar sådana här arkivfynd. Hittar du några godbitar i medlemsbladen hoppas jag att du lägger upp dem här!

  2. Håkan,
    jag kommer allt gräva vidare både i ”lådan” och bland mina gamla dagböcker; säkert långt efter att det har upphört att vara ”modernt” med DDR, men du är väl inte heller så noga med modet (med grav accent, alltså).

    Jelena,
    i så fall får de väl också registreras här.

  3. Intressant. Jag läste förresten din essä-dagboksutdrag i Axess. Den var högeligen intressant. Jag träffar en del svenskar som besökte DDR som studenter och de berättar om en väldig öppenhet från studenterna att diskutera. Tror du att de var duperade?

  4. Ja, det tror jag. I alla fall har jag svårt att tänka mig att DDR-studenter, som hade möjlighet att träffa väststudenter (även om väl Sverige var mindre väst än till exempel Norge och Danmark), fick prata med dessa efter eget huvud, om inte det egna huvudet var ett pålitligt regimtroget huvud. Annars rör det sig nog om undantag eller om ett slags blåögdhet från svenskarnas sida, att de helt enkelt inte förstod vad de var med om. Eller så var det fråga om något slags alibistisk aktivitet – kanske hade DDR-studenterna i fråga till uppgift att visa just ”öppenhet”.

  5. Jag har en mer nyanserad syn på DDR.
    Jag tar avstånd från det synsätt du representerar.
    I DDR var alla t ex garanterade arbete efter avslutad gymnasieutbildning. Det är mer än man kan säga om Sverige.
    Kapitalismen är det veritabla förtrycket.

  6. Jag har under tiden då jag levde i DDR både träffat sådana som tvångsplacerats på arbeten, sådana som blivit arbetslösa på grund av ”olydnad” mot förtryckarstaten och sådan som både fängslats och torterats av liknande skäl.

    Det ÄR skillnad mellan diktatur och demokrati, men ofta verkar det som om det uteslutande är diktaturernas offer som har detta vetande.

  7. Jag ser att du är ”lyckligt” ovetande om vad det vill säga att leva i en diktatur – och höra till de förtryckta.

  8. http://www.poeter.se/viewText.php?textId=1196378

    Att jag sedan är medveten om alla brister som fanns i DDR är en annan femma. Jag är ingalunda okunnig och naiv. Marxismen-leninismen studerade jag på 70-talet medan det parti som i dag urartat och kallar sig Vänsterpartiet fortfarande var ett kommunistiskt parti.
    I själ och hjärta var jag nog maoist och gick som sådan ganska hårt åt Sovjetunionen och dess s k satellitater. I dag har jag nyanserat den kritiken.

  9. Det har ingenting med regimens politik att göra utan relaterar sig till naturkatastrofer.
    Det är väldigt lätt för oss i vår ombonade del av världen att sätta oss till doms och slå oss för bröstet.

  10. Och att håna dem som blivit ihjälskjutna vid diktaturstaters gränser med ord som: ”Det gör mig ingenting. Jag kommer till himlen.”

  11. Jag gillar sådana här arkivfynd.
    Det gör Larz med. Eller?

  12. I och för sig är det mer än 40 år sedan Bob Dylan sjöng att man borde avstå från att yttra sig om man inte förstod vad saken gällde.

    När denne bisarre man, kallad Larz skriver: ”Kapitalism är innebär inte demokrati.”

    så tänker jag att hans nivå är tillräckligt låg för att han inte ens ska lyckas formulera en hel mening.Skriv om, gör rätt!

  13. Socialdemokratins smutsiga historia fortsätter att chockera. Att se Palme mysa ihop med diktatorn Honecker är vidrigt. Palme hade ett komplicerat förhållande till ”demokrati”. Var republiken socialistiskt såg han alltid mellan fingrarna och tonade ner kritiken. Palme frotterade sig även med Castro och SVT producerade barnprogram som innehöll illa dold Kuba-propaganda. Jag minns själv ett barnprogram om en liten pojke som fått det sååå mycket bättre i Kuba efter att Castro tagit makten. Att pojkens föräldrar riskerade livstids fängelse eller avrättning om de kritiserat Castro framgick inte av barnprogrammet.

  14. Först nu ser jag att lokalavdelningarnas ordförande är stationerade på passande adresser:
    ”Getingstigen”, ”Blåsvädersgatan”.
    Men även: ”Serenadgatan”.

    Hur som helst tål inlägget (och kommentarerna) att läsas om många gånger. Absolut genialt tycker jag att svaret är vid #7:
    ”det fanns somrar”. Bättre kan det inte sägas.

  15. Är det någon som vet om Olof Palme besökte DDR förutom under statsbesöket 29-30/6 1986 i Stralsund

  16. Fast det var väl inte det Tomas Lindberg frågade om, Fritz? Eller hur? Jag skulle också vilja veta om Olof Palme gjorde fler DDR-besök än det där till Stralsund.

  17. Vi som hade släkt i DDR vi har nog en smula svårt att förstå Larz vurmande för DDR.
    Har själv, oönskat, haft en ”del kontakt” med Polizei i DDR, varit inkallad på förhör etc. som svensk medborgare!
    (Ska 2013 söka på mig själv i STASI-arkiven)
    Ett förhållande, dvs vara svensk, var vanligen till min fördel, vi i Sverige ansågs ju nästan som goda vänner med DDR!
    Undrar varför???

  18. Hej, jag lyckas inte hitta en mejl-adress för att ta kontakt. Jag har en fråga beträffande bilderna på den här sidan.

  19. Hamnade här när jag sorterade om bokmärken..
    Det finns uppenbarligen de som fortfarande tror på DDR och kommunismen.. (inkl NordKorea..)
    Otroligt..
    Mina erfarenheter är annorlunda..

    (Gjorde ett snabbsök på vår lokale DDR-politruke (namnet kom från medlemsbladet)
    Det har visst gått mer än bra för denne man, en jättevilla i staden dyraste område..)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *