Reiner Kunze: Die wunderbaren Jahre

I de här dagarna av återblickar på DDR-diktaturen har jag plockat ner Die wunderbaren Jahre av Reiner Kunze från dess plats i bokhyllan. Den innehåller en rad korta prosatexter som vänder sig emot förtrycket i DDR. Kunze bygger texterna på samtal han haft med elever, lärlingar, arbetare, soldater i NVA (den nationella folkarmén) och med den egna dottern. Boken publicerades i Västttyskland och sedan gick det snabbt utför med Kunzes möjligheter att leva som författare i DDR. Han hotades med ett flerårigt fängelsestraff. Han ansökte då om utresa ur landet och tre dagar senare var han i Västtyskland ”för alltid”. Hans Stasiakt omfattar flera tusen sidor och en viktig informant förmodas ha varit den gode vännen Ibrahim Böhme, som var ledare för det östtyska socialdemokratiska partiet kort efter ”Wende”.

p1060357

Jag har valt att läsa två korta texter ur bokens första del ”Friedenskinder” (Fredsbarn):

Siebenjähriger

In jeder Hand hält er einen Revolver, vor der Brust hat er eine Spielzeugsmaschinenpistole hängen.
”Was sagt denn deine Mutter zu diesen Waffen?”
”Die hat sie mir doch gekauft.”
”Und wozu?”
”Gegen die Bösen.”
”Und wer ist gut?”
”Lenin.”
”Lenin? Wer ist das?”
Er denkt angestrengt nach, weiß aber nicht zu antworten.
”Du weißt nicht, wer Lenin ist?”
”Der Hauptmann.”

Sjuåring

I varje hand håller han en revolver, på bröstet har han en leksaksmaskinpistol hängande.
”Vad säger din mamma om de här vapnen?”
”Hon har ju köpt dem åt mig.”
”Varför det?”
”Mot de onda.”
”Och vem är god?”
”Lenin.”
”Lenin? Vem är det?”
Han anstränger sig för att tänka efter, men han hittar inget svar.
”Du vet inte vem Lenin är?”
”Ledaren.”

Elfjähriger

”Ich bin in den Gruppenrat gewählt worden”, sagt der Junge und spießt Schinkenwürfel auf die Gabel. Der Mann, der das Essen für ihn bestellt hat, schweigt.
”Ich bin verantwortlich für sozialistische Wehrerziehung”, sagt der Junge.
”Wofür?”
”Für sozialistische Wehrerziehung.” Er saugt Makkaroni von der Unterlippe.
”Und was mußt du da tun?”
”Ich bereite Manöver vor und so weiter.”

Elvaåring

”Jag har blivit invald i grupprådet”, säger pojken och sticker skinktärningar på gaffeln. Mannen, som beställt maten till honom, tiger.
”Jag har ansvar för socialistisk militärfostran”, säger pojken.
”För vad då?”
”För socialistisk militärfostran.” Han suger in en makaron från underläppen.
”Och vad måste du göra där?”
”Jag förbereder manövrar och så vidare.”

PS Det håller på att uppstå ett litet samtal kring Heinrich Böll och hans författarskap i Salongen. Kanske är det någon mer som vill yttra sig…

6 kommentarer till “Reiner Kunze: Die wunderbaren Jahre”

  1. Denna bok bläddrade jag också i handen för några dagar sedan. Förresten äger jag den i två versioner: en snygg paperback som jag köpte som tonåring och en maskinskriven utgåva (blåkopia?) gömd i ett stort skrivblock. Jag vet tyvärr inte om min mamma gjorde kopian eller om hon fick den från någon annan. Men det känns bra att veta att boken spreds.

  2. Constanze,
    vad märkligt eller kanske inte, men ändå. Du kan inte få reda på något om den maskinskrivna utgåvans ”historia”? Det vore intressant.

  3. Jag ska fråga mamma om hon minns hur hon fick tag i den. När vi läste boken i skolan fick jag hennes utgåva som påminnelse att det någon gång var farligt att äga vissa böcker.

  4. Även jag har nu bläddrat i Reiner Kunzes bok, som faktiskt stod i min bokhylla bredvid en helt annan, nämligen ”Um 6 Uhr steh ich auf” (Kinder aus der DDR erzählen)En av texterna, skrivna av 12-13 åringar börjar just så här.”Ich stehe um 6.00 mit meiner Schwester Wenke auf, Danach waschen wir uns. Inzwischen decke ich für meine Schwester und mich den Frühstückstisch, danach frühstücken wir. Um 6.30 gehen wir zu unseren Eltern, wecken sie und sagen gleichzeitg ”Auf Wiedersehen.”….usw.usw. ”Montags habe ich noch Kegeltraining, dienstags Gruppenratssitzung,mittwochs Gruppennachmittag, donnerstags Unterricht in der Produktion und sonntags vormittags Wettkampf.Um 18.00 essen wir Abendbro. und von 19.00 bis 20.00 schaue ich fern. Dann gehe ich ins Bett.”
    I skolradioprogrammet ht81 står att Horst Hein på DDR-Kulturzentrum i Stockholm har gjort programmet kring boken.(!)

  5. Constanze,
    då väntar jag på vad din mamma säger – om hon minns.

    Mamma,
    det var nog rätt många skolradioprogram för svenska skolor som gjordes i samråd med DDR-Kulturzentrum. Förresten hittade jag nyss några nummer av föreningen Sverige-DDR:s medlemsblad, som en kollega till mig på Birger Sjöberggymnasiet höll, när det begav sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *