Ionesco 100 år

Idag vill jag peka på två kommande Ionesco-evenemang i Stockholm. Jag kommer inte själv att ha någon möjlighet att komma, men kanske kan detta locka någon som har möjlighet. När jag ändå pratar om detta vill jag passa på och inflika ett litet Ionesco-citat:

Mirabellträdet

Ett mirabellträd tröttnade på att hela tiden göra mirabeller.
Då tänkte det göra något annat: plommon. Det ansträngde sig ett år, ansträngde sig två år, ansträngde sig sju år och lyckades inte.

Sensmoral: Det omöjliga är inte möjligt.

(översättning Dan Shafran)

Här följer ett utdrag ur Rumänska kulturinstitutets programtext:

I år skulle Eugène Ionesco ha fyllt 100 år. Det firar Rumänska kulturinstitutet med samtal i sina lokaler och en ny uppsättning av pjäsen Stolarna på Strindbergs Intima Teater.
 
Rumänskfödde Eugène Ionesco (1909 – 1994) var en av de främsta representanterna för vår tids litterära revolt, en av profeterna för formernas, andens och språkets upplösning i den absurda, meningslösa värld som faller sönder inför våra ögon.
 
Lekens regler, spelets hemligheter
Tisdag 24 november, kl. 18.30
Rumänska kulturinstitutet, Skeppsbron 20
På svenska. Fri entré!

 
Magnus Florin, chefsdramaturg på Dramaten, samtalar med kritikern och författaren Leif Zern om en av 1900-talets mest inflytelserika dramatiker, författaren till bland annat Den skalliga primadonnan, Noshörningen och Stolarna. Björn Granath, skådespelare vid Dramaten, deltar i samtalet och framför passager ur Ionescos dramatik och även något ur hans övriga författarskap. Tonsättaren och musikern Sten Sandell deltar musikaliskt och ansluter sig på sitt sätt till samtalsämnena.
 
stolarna_245x300
 
Stolarna

En komisk tragedi av Eugène Ionesco  

Översättning, regi: Anna Pettersson och Hannes Meidal

I rollerna: Anna Pettersson och Hannes MeidalPremiär torsdag 26 november, kl. 19.00
Spelas t o m den 16 december
Strindbergs Intima Teater, Barnhusgatan 20, Norra Bantorget

Rumänska kulturinstitutet

Strindbergs Intima teater

2 kommentarer till “Ionesco 100 år”

  1. Tack, Bodil, för att du pekar på detta viktiga datum: det får man absolut inte missa. (Själv får jag nu ganska lagom tid för att tänka på vad jag kommer att skriva i min blog den 26 november.)

  2. Lev,
    ska jag vara ärlig så kom jag inte att tänka på det av mig själv. Jag läste det i det senaste nyhetsbrevet från Rumänska kulturinstitutet och då tyckte jag att jag skulle föra det vidare, eftersom Ionesco är en så stor och originell dramatiker.

Kommentera