En dagboksanteckning – Greifswald 20.1 1982

För någon dag sedan bad en av mina läsare mig om fler dagboksantecknar från Greifswaldtiden. Jag har nu bläddrat lite i de gamla häftena, som jag inte tittat i på bra länge. De anteckningar jag hittills visat här plockade jag ihop någon gång i början av 90-talet för att översätta och publicera dem i den lilla universitetstidskriften Germanisten. Jag ser att mycket i häftena är odrägligt privat och ibland naivt, men några anteckningar kanske jag ändå kan med att visa upp. Detta skrev jag den 20.1 1982 och texten handlar om ett försök att möjliggöra ett besök från en vän i Västberlin:

Idag var jag på polisstationen för att ansöka om tillstånd för Wolf att besöka mig här i april. Jag hade med mig en blankett som Wolf fyllt i i Västberlin, men den dög inte, eftersom den bara hade ett grönt steck – de nya har två, upplyste man mig om. Två var också de blanketter (likadana) som jag fick fylla i där. Efter det blev jag utskickad i korridoren och sedan blev jag inskickad i rum 228, där jag lämnade ifrån mig blanketterna. Efter det skickades jag ut i korridoren igen. Efter ungefär en kvart blev jag inkallad till samma rum igen och fick veta att man där inte hade med mitt ärende att göra. I stället skickades jag till rum 252. Där hann jag inte mer än komma in genom dörren förrän jag blev tillsagd att gå igen – till rum 228. Jag upplyste dem då om att jag just kom därifån. De blev för ett ögonblick lite tveksamma, men lät mig sedan veta att jag skulle till rum 248. Där höll jag också på att åka ut direkt, nämligen till rum 228, men jag envisades och fick till slut min vilja igenom, det vill säga man tog emot de båda likadana blanketterna där.

Nu kommer dessa blanketter att skickas till Berlin (Öst) för att sedan åter skickas till mig för att jag sedan ska skicka dem till Wolf, som ska visa dem när han passerar gränsen. Dessutom måste jag skriva ett brev till universitetets rektor för att anhålla om tillåtelse för honom att övernatta hos mig.

Det ska bli intressant att se hur det här fortsätter…

p1060153

PS Här finns länkar från dagboksanteckningar jag har publicerat här tidigare:

Dagbok från Greifswald 1981-82: sammanställning

2 kommentarer till “En dagboksanteckning – Greifswald 20.1 1982”

  1. Ja, och det slutade förstås med att besöket aldrig kunde bli av för i april kom avspärrningen av området Greifswald, Stralsund, Ribnitz-Damgarten och Rügen (jag är inte riktigt säker på områdets utsträckning, kanske omfattade det ytterligare något). Det skäl som föregavs var mul-och klövsjuka, men partimedlemmar och andra högre uppsatta DDR-medborgare var tydligen immuna mot sjukdomen – DDR-medborgare av lägre klass och människor från Kapitalismen var det däremot inte.

Kommentarer är stängda.