Ett bekant ansikte?

För några år sedan tog jag en bild på två statyer i en kyrka. Jag tittar på bilden igen.

pict0563

Nej, det är väl inte någon särskilt bra bild. Antagligen kan man tycka att det hade det varit lämpligt att använda blixt. Fast hade det verkligen varit det? Det här halvmörkret fanns ju där i koret, ja, i hela kyrkan. Kanske förmedlar det också något av svalkan, av kontrasten mot sommarhettan utanför…

Känner ni igen ansiktena? Eller i alla fall hennes?

15 kommentarer till “Ett bekant ansikte?”

 1. Jag har ett bokmärke med dem, (undrar i vilken bok det sitter…) De finns i en kyrka i Tyskland,i en rätt liten ort (ledsen att jag inte kan precisera just nu).

 2. Ja Nilla, du kommer nog ihåg den lilla staden Naumburg, som vi besökte tillsammans med Kudda och Emma för att få se Uta och Eckehard i den berömda domkyrkan från 1200-talet. Själv minns jag vårt första besök i DDR, då vi fick se Naumburgs domkyrka under mycket sakkunnig och entusiastisk ledning av en konsthistoriker från staden. Det var omkring 1966 och verkligen ”DDR-aktigt”. Bortsett från den vackra Uta kommer jag ihåg att vår ciceron klagade över bristen på salt och – skosnören!

 3. När ni pratar om Naumburg, antar jag det handlar om Naumburg (Saale), eftersom Ingeborg nämner DDR. Wikipedia räknar upp två städer i Tyskland och två i Polen förutom ett gäng slott och liknande. Men Naumburg (Saale) är väl mest känt. Vad var nu det här för par då?

  Eftersom jag satte igång det här tjafset med domdedemmejdejska, kanske jag ska låta en liberal slöja sänka sig över alla skribenter. Vi fortsätter skriva som vi gör, men vi håller på att dö. Klarar någon den allusionen tro?

 4. De båda skulpturerna föreställer ”Eckhardt II und Uta” av Thüringen.

  ”Ett bekant ansikte”? Nej knappast, men jag har mina källor.

 5. Beklagar. Jag ser nu att Ingeborg Nilsson redan hade nämnt ”Uta och Eckehard” i sin kommentar, som jag faktiskt läste innan jag började leta på nätet. Men jag uppfattade inte att Ingeborg pekade ut de två på bilden som Uta och Eckehard. Jag läste bara på informationen ”Naumburg”. Därmed var ju platsen bestämd. Men det var svårt nog ändå att hitta skulpturerna på nätet. Men jag har hittat ett omfattande dokument med flera bilder på de båda.

 6. Jag försöker lägga in en länk nedan till det dokument som innehåller bilder på Eckhardt och Uta. Vilket ger mig tillfälle att testa hur man skapar länkar i kommentarer.

  Der Naumburger Meister

  Bilderna finns i ”Dokument 1” och ”Dokument 2”.

  Om länken inte syns och fungerar, så får du gärna radera denna kommentar, Bodil.

 7. Hurra, min länk fungerar!
  Då vill jag komplettera med anvisningar om hur ni hittar bilderna. Jag anger sidnummer för själva grunddokumentet (står längst ner på varje sida) och alltså inte ”pdf-sidor”.
  ”Dokument 1” och ”Dokument 2” är två separata pdf-filer. Hur ni klickar er vidare ger sig självt när ni har öppnat den länk som jag angav i kommentar 6.

  Det rör sig om fyra olika bilder:

  Dokument 1, sid 7

  Dokument 1, sid 39

  Dokument 1, sid 41

  Dokument 2, sid 142

 8. ”Google bilder”, som du använde Bodil, har jag inte varit riktigt bekant med tidigare. Vilken fantastisk söktjänst. Där lärde jag mig något nytt.

  Jag sökte i stället efter dokument, och lyckades den vägen bara skrapa ihop fyra bilder på skulpturerna. Men det finns ju en del att LÄSA också i dokumentet bakom min länk. Men då skall man nog vara mycket specialintresserad.

 9. Söker man såväl i text som bild i Google på ”Naumburger Meister” får man många napp och mycket att beskåda och läsa.

  En annan söktjänst är Exalead
  http://www.exalead.com/search/web/

  där kan man i den vanliga webbsökningen se små ”tumnaglar” av webbplatserna.

  En mycket informativ webbplats om att söka är

  {:- internetBrus.com

 10. För att återvända till Agnetas regnbågscitat, så skall jag komma med en skamlös chansning på nr 5:

  Från scen och cabaret (Uno Myggan Ericson, Litteraturfrämjandet 1978)

  Jag grundar min gissning på

  1. Texten tycks handla om den i vida kretsar kända schlagersångerskan och vokalisten Barbro Lill-Babs Svensson.

  2. Av texten framgår att ”Barbro” var i fyrtioårsåldern när texten skrevs.

  3. Av punkt 2 och allmänt tillgängliga biografiska uppgifter om Barbro Lill-Babs Svensson, drar jag slutsatsen att texten skrevs 1978.

  4. Något som verkligen gavs ut 1978, och som KAN innehålla ett avsnitt om frk Svensson, är just den bok som jag gissar på (se ovan).

  Det här skottet från höften känns ”fel” på något sätt, men det är det enda som jag kan avfyra just nu.

 11. Citatet handlar mycket riktigt om Barbro Lill-Babs Svensson.
  Det är inte skrivet av Myggan. Skribenten var en av de aderton.

 12. Tyvärr har jag missat den här citattävlingen. Ang Agnetas kommentar 13 så måste det väl vara Lars Forsell i så fall. Så vitt jag minns gjorde ”Lill-Babs” en fantstisk show med hans material där hon verkligen fick visa upp sig som den artist hon är.

 13. Lars Forsell är alldles rätt, Bengt.
  Då är två av fem citat avklarade.
  Om någon är hågad att klura på de återstående, så finns
  de under Regnbågen i inlägg nr 30.

Kommentera