Franzensbad förr och nu

När jag igår åtminstone i tanken befann mig i Neuruppin, plockade jag fram boken ”Der neue Blumengarten – Stadt und Land auf Neuruppiner Bilderbogen” som innehåller en mängd färgtryck från något som av vissa betraktas som världens första veckotidning.

p1050454

De flesta av bilderna i boken är från 1800-talets mitt och de avbildar blommor, djur, städer, vardagsliv, olyckor, lekar, sagomotiv… Här finns lite fakta om bilderbogentekniken.

Jag letade efter bilden av Franzensbad, som jag visste fanns där.

p1050457
klicka för förstoring – det händer mycket i den här bildvärlden

Det ser grönare och lummigare ut än i dagens Františkovy Lázně och bara den ena sidan av gatan som för ner till Franzensquelle kantas av större och pampigare hus. Folklivet har förstås också en annan karaktär än det har idag – åldersfördelningen är till exempel jämnare på 1800-talsbilden. Men trots skillnaderna går det att känna igen sig och att liksom kliva in i bilden.

Och så här ser det ut nu för tiden (tyvärr ur andra vinklar):

p1050283

p1050293

p1050290

3 kommentarer till “Franzensbad förr och nu”

  1. Underbara bilder, Bodil. Dom är oumbärliga, dessa böhmiska resor man bara utfört på kartan. Som senkommen medresenär kan man bara tacka för biljetten.

    Nu vill jag dock bara varna dig för, tja, the presence of evil. På den sista bilden, alldeles härovan: den rödhåriga kvinnan med dom svart-vit-randiga byxorna, hon som låtsas-som-ingenting… Hon är CIA-agent. Jag lovar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *