Bland lusthus och småtempel vid Brunnsviken

Under den gångna söndagens förmiddag tog jag mig en lång promenad på egen hand utmed Brunnsviken och runt omkring längs småvägarna och stigarna i Hagaparken. Jag ville se vackra vyer och jag ville gående ute i det fria tänka igenom och förbereda mig inför söndagkvällens Else Lasker-Schüler-evenmang. Ibland satte jag mig för en stund på en bänk nere vid vattnet eller under ett träd och läste lite i en diktsamling och lite i en biografi och funderade och ordnade mina tankar. Många stockholmare var också ute och flanerade i det gröna parklandskapet. Det rådde ett slags feststämning, men ingenting i detta var påträngande – det var lätt att sitta eller ströva en bit ifrån, lätt att var en del utan att delta. Allt kändes lätt och luftigt. Tankarna svävade och studsade hit och dit – Bellman och Fjäriln, majgröna barndomsminnen och Hagasessorna bytte plats och gungade upp och ner och jag läste Else Lasker-Schülers ”Fangt auf ihr Rosenhimmel, auf und nieder” rakt in i grönskan och ner i det glitterblåa vattnet.

p1040411

Carl Eldhs ateljémuseum

p1040399

lusthus vid Brunnsvikens strand

p1040397

"gloriet" vid Stallmästargården

p1040410

Gustav den III:s paviljong

p1040404

Ekotemplet

p10404071

utsikt från Ekotemplet

PS För eventuella glorietnostalgiska läsare – följ det här spåret!

2 kommentarer till “Bland lusthus och småtempel vid Brunnsviken”

  1. Ja, när maj, solskenet och Haga möts är det underbart.

    PS Hoppas nu att stockholmarna får behålla det här strövområdet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *