Elfriede Gerstl: Ophelia

Jag har letat fram ännu en dikt av Elfriede Gerstl som jag vill försöka mig på att översätta. Den finns i diktsamlingen ”Neue Wiener Mischung”.

p10303492

ophelia

sie hatte ihren namen vergessen 
sie ging auf lautlosen zehen 
      rund um den mondhof 
vorbei an hamlet 
und vorbei an der schweren erde 
auf verzückten füssen 
und nur die kleinsten hundeblumen 
die niemand liebte 
die niemand hasste 
durften sie begleiten 
quer und quer 
     durch die nacht 
als sie 
um und um 
um den mondhof 
  im kreis ging

ophelia

hon hade glömt sitt namn 
hon gick på ljudlösa tår 
       runt omkring mångården 
förbi hamlet 
och förbi den tunga jorden 
på fötter i trans 
och bara de minsta maskrosorna 
som ingen älskade 
som ingen hatade 
fick följa henne 
härs och tvärs 
     genom natten 
då hon 
varv på varv 
kring mångården 
    drog sin krets

Svårast var slutet: ”um und um/um den mondhof/im kreis ging”. Jag lyckas inte hitta till någon motsvarighet till det där um-um-um. I stället har jag gjort ”varv-varv” och ”kring-krets”, men jag vet inte om jag ska vara riktigt glad åt den lösningen. Och ”drog sin krets” är naturligtvis ett litet stycke ifrån ”im kreis ging”.

4 kommentarer till “Elfriede Gerstl: Ophelia”

 1. Oj, vilken fantastisk dikt! Både i original och översättning. Jag får nog utforska Elfriede Gerstls författarskap så snart tillfälle ges.

 2. Hej Per,
  ja Gerstl är en mycket spännande författare. Jag beklagar att radindragen (på rad tre, rad fem från slutet och sista raden)i dikten här ovanför kommit bort, men jag hoppas få hjälp med att fixa dem under dagen eller imorgon.

  I samband med hennes död skrev jag bland annat en text om henne i Salongen: Elfriede Gerstl – fyra dikter och en tankesmula. Annars finns en del av hennes dikter i original och på svenska spridda här under pausträdet. Sätt bara in hennes namn i sökrutan överst på sidan, om du vill titta. På det viset kan du få åtminstone en liten försmak innan du kastar dig in i någon av diktsamlingarna eller hennes andra texter.

  PS Nu har Marcus hjälpt mig att rätta till det där med radindragen.

Kommentera