Floder…

Jag har alldeles nyss fått romanen ”Löparna” av Olga Tokarczuk i min hand. Ännu är bara väldigt lite läst, men jag kan ändå inte låta bli att glänta lite på den här för er med några små citat och en bild. Just här i glipan handlar det om floder:

Det var ingen stor flod, det var bara Oder; å andra sidan var jag inte heller så stor då. Den hade sin plats i flodhierarkin, kunde jag sedermera konstatera i min atlas, andrarangens visserligen men i alla fall noterbar, som en lantbaronessa vid kungliga hovet i Amazonflodens rike.

Floden som bild har följt mig sedan jag i unga år läste Hermann Hesses ”Siddhartha”. Jag tänker ofta på färjkarlen Vasudeva, vars största gåva var att han visste att lyssna. Det var floden som hade lärt honom detta:

Das Zuhören hat mich der Fluß gelehrt, von ihm wirst auch du es lernen.

Men på det här stället hos Tokarczuk står floden främst för den dynamiska rörelsen:

Stående uppe på skyddsvallen, försjunken i strömmen, insåg jag – alla risker till trots – att det som befinner sig i rörelse alltid är att föredra framför det som befinner sig i vila; att föränderlighet är ädlare än varaktighet; att det orörliga kommer att förfalla, degenerera och förvandlas till aska, medan det rörliga – rent av kommer att vara för evigt.

floder
Vergleichende Uebersicht der bedeutendsten Stromlängen

PS Längre fram kommer jag att skriva om Tokarczuks bok ”på riktigt”. Originaltiteln är ”Bieguni”, översättningen är gjord av Jan Henrik Swahn och förlaget är Ariel Skrifter.

5 kommentarer till “Floder…”

 1. Nu vet jag att jag måste läsa boken snart… Tack för tips!

  Varifrån kommer illustrationen? Kanske direkt från boken, man anar tryckt text från baksidan. I alla fall måste jag skaffa den och sätta upp på väggen, den är ju helt fantastisk. Till att börja med skrev jag ut den på fotopapper, det blir rätt bra som bild betraktad på avstånd men det är svårt att tyda den finstilta texten på de floder jag inte redan känner till.

 2. Laura,
  den kommer ut den 18 mars. Illustrationen finns inne i boken och dessutom på bokens framsida (fast där gör färgen att den är mindre tydlig). Tyvärr lyckades jag inte fotografera den så bra. I boken kan man – visserligen med viss möda – läsa alla flodnamnen.

 3. Ah, vilken intressant illustration! Det tycks vara en urgammal karta man kan till och med köpa på [nätet](http://cgi.ebay.ch/1850-Meyer-CHART-OF-MAJOR-RIVERS-Nile-Euphrates_W0QQcmdZViewItemQQitemZ220344844049#ebayphotohosting), om man har tur.

  Av Olga Tokarczuk har jag hittills bara läst berättelser ”Der Schrank” hette boken och var jättebra, tyckte jag. Boken du skriver om idag finns också på tyska kunde jag fått reda på. Här heter den faktiskt [Bieguni](http://www.buecher.de/shop/T-V/Tokarczuk-Olga/Bieguni/products_products/detail/prod_id/24435483/). Beskrivningen låter ju spännande.

  Och angående floden Oder, så råkade jag börja läsa [den här boken](http://www.uwe-rada.de/publikationen/oder.html) häromdagen. Den är också väldigt intressant!

 4. Tack Keri,
  vad bra att man kan se kartan ordentligt på avbildningarna i den första länken. Jag har hittills bara läst bra eller mycket bra böcker av Olga Tokarczuk: ”Daghus, natthus”, ”Gammeltida och andra tider” och den del jag läst av ”Löparna”.

  Intressant med Oder-boken. Uwe Rada känner jag förresten till från tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *