Om små och stora i EU och om gas…

Kanske misstar jag mig, men det är något i SvD-kolumnisten Rolf Gustavssons tonfall som stör mig i den senaste krönikan ”Det saknas inte hattar i Sarkozys garderob”. På något vis verkar han vara bländad av Sarkozy, så bländad att han tycker synd den tjeckiske premiärministern Mirek Topolánek nästan innan denne har tillträtt sitt ämbete som ordförande i EU:

I dessa bistra tider skänker jag en medlidandets tanke även till det tappra gäng i Tjeckiens regering som ärvt uppgiften att leda Europa det närmaste halvåret. Redan under sin första dag i tjänst som ordförande i EU ser premiärminister Mirek Toplánek påtagligt lidande ut.

Gustavsson fortsätter sin ”analys”:

Redan första dagen sliter han ut de plågsamt skämtsamma formuleringarna om att ”gas och Gaza” tagit över hans dagordning.

Och så en liten ”pittoresk” kommentar om utrikesministern:

–Vi hoppas vi klarar av det, säger utrikesministern Karel Schwarzenberg, en flegmatisk prins som till vardags avstår från att påminna om sin förnäma börd och väldiga förmögenhet.

Och så här låter Gustavsson – i bjärt kontrast till när han talar om de ”stackars tjeckerna” – när han talar om Sarkozy:

När Nicolas Sarkozy ledde EU under förra halvåret hörde man inga tvivel på den egna förmågan till krishantering (i Kaukasus och på finansmarknaderna). Och det berodde inte bara på Sarkozys starka självförtroende. Den franske presidenten hade helt andra politiska förutsättningar att agera.

Lite längre ner i texten fortsätter Gustavsson att leta fram svagheter hos Topolánek:

För Mirek Topolánek svajar det rejält på alla fronter. Inrikespolitiskt leder han en center-höger-koalition utan stabilt parlamentariskt underlag. Han utsätts för ständiga politiska tjuvnyp av Tjeckiens trotsige statschef, partifränden (!) och presidenten Vaclav Klaus.

Gustavssons text ter sig märkligt nedlåtande inte minst i ljuset av Topoláneks framgångar vid förhandlingarna med Ryssland och Ukraina under gårdagen. Här är en text från den tjeckiska regeringens hemsida från igår kväll (engelsk version):

The conditions are now in place for an immediate resumption of Russian natural gas deliveries to the European Union.

After returning to Prague from intense negotiations in Moscow and Kiev, the Czech Prime Minister and the current President of the European Council Mirek Topolánek said that a declaration signed by all relevant parties should mean an end to the crisis situation regarding gas shortages in some Member States.

”Both sides have assured us that they will not obstruct gas transit to the EU. I believe that this should lead to an immediate resumption of the flow of gas,” Topolánek said. The Czech Prime Minister, supported by the European Commission, has brought the Russian Federation and Ukraine over the last two days to an agreement on the conditions for work of international monitors on all points relevant to the transit of Russian gas to the EU.

The Czech Presidency also urged both sides to resolve their current commercial dispute on Russian gas deliveries to Ukraine and to find a long-term, sustainable solution to their energy relations.

However, the Presidency also underlined the importance of minimising the risk of a repetition of the current crisis. “Tomorrow, we will convene an extraordinary Energy Council to discuss not only the current situation, but also the speeding up of some legislative steps and projects with the aim of increasing European energy security,” said Martin Říman, the Czech minister of industry and trade, who took part in negotiations with Russia and Ukraine.

Att det senare på kvällen visade sig att någon stoppat in en extra passus om att Ukraina inte har några skulder till Gazprom i det underskrivna dokumentet och därmed gjort detta ogiltigt, ändrar i princip ingenting i att Topolánek handlat kraftfullt.

Rolf Gustavssons kolumn.

Tjeckiska regeringens hemsida.

PS Konstigt nog står det inget alls om detta i dagens SvD – hur det är med andra svenska tidningar har jag inte hunnit kolla – trots att en stor del av Europa fryser i skuggan av Gazproms stängda kran.

6 kommentarer till “Om små och stora i EU och om gas…”

  1. Jag tror det tar lång tid, innan detta försvinner helt: att vi har första-klass-länder och andra-klass-länder i europa. Eller så att säga de gamla kapitalistiska länderna och de nya. Även här i Tyskland har vi ju die alten Bundesländer och die neuen Bundesländer – och denna storebror-arrogans som du tycker dig märka i Gustavssons kolumn, den känner jag väldigt bra.

    Men nu har ryska gasen börjat flyta igen!

  2. Jag vet inte om det handlar om kapitalism och socialism. Tjeckien är ju idag knappast ett socialistiskt land (det finns bland annat en stark rörelse för att förbjuda kommunistpartiet där), men om stora och små handlar det åtminstone delvis. Dessutom handlar det om ett svenskt ointresse för Europa, speciellt bortom England, Frankrike och eventuellt Spanien. (Tyskland kan inte sägas intressera svensken i gemen särskilt.)

  3. Nej, jag menade inte socialism, utan att de länderna som tidigare varit socialistiska idag inte anses likvärdiga av dem som varit kapitalistiska sedan länge. Det är nästan som det problem som ofta uppstår mellan ungdomar och den äldre generationen: De äldre tror inte att de unga redan har förmågan för vissa saker. Men de har ju oftast!

  4. Snällt av dig Bodil att lägga ett gott ord för det tjeckiska ordförandeskapet. Det har inte börjat så bra och många tror att det kommer att bli ett mycket svagt ordförandeskap. (Detsamma gäller f.ö. andra halvåret 2009 som inte lär bli något bra år för Europa.)

    Men nu är en politisk skandal på gång. Som vanligt är har ordförandeskapet invigt en ”installation” i Justus Lipsius i Bryssel. Den kommer garanterat att väcka heta känslor i många medlemsländer och utan tvivel också i Ryssland. Men det är eventuellt värre än så. Den tjeckiska regeringen har kanske blivit grundlurad av den konstnärlige samordnaren som möjligen själv har tillverkat alla 27 konstverken men attribuerat dem till nationella konstnärer (bl.a. ”Sonja Åberg” från Sverige).

    Jag har skrivit utförligt om detta, hoppas att du ursäktar en länk:

    Stolthet och fördom. Men läs åtminstone uppdateringen efter själva inlägget.

    Kanske kommer dock detta att bli en ”blessing in disguise” för Tjeckien. En ordentlig diskussion om ’konstnärlig frihet’ och så kan kanske dölja den politiska impotensen.

  5. Det är något märkligt med att EU är så lite EU och så mycket mera ”starka” och ”svaga” länder.

    Putin har dessutom tydligen skruvat åt gaskranen igen eller behållit den åtskruvad kanske man ska säga, trots att han på nytt skrivit på avtalet – denna gång i Bryssel. I dagens SvD (Näringsliv) läser jag bland annat detta:

    *Måndagens överenskommelser i Bryssel visade sig inte betyda mycket på tisdagsmorgonen när den ryska gasen på nytt skulle kopplas på. Visserligen hävdade Kremlkontrollerade gasjätten Gazprom att kranarna öppnades klockan åtta svensk tid men EU:s observatörer noterade inget större flöde till kunder på Balkan.*

    Putin föredrar säkert att förhandla med enskilda EU-länder framför att förhandla med ett EU som håller ihop… Å andra sidan kan den här gashistorien föra till att driften återupptas i mer eller mindre osäkra kärnkraftverk. I Slovakien funderar man exempelvis i den riktningen nu.

    PS När det gäller den här installationen, så har jag inte följt med tillräckligt för att kunna yttra mig.

  6. Tjeckiens problem blir förvärrat av att de är ett av de få medlemmarna i EU som ser klart.

    Alla vi andra tycks fast bestämda att införa en ordning som liknar den med ett maktlöst parlament och en maktfullkomlig politbyrå, medan Tjeckerna inte för allt i världen vill tillbaka dit. Vad jag kan se är även andra forna östblocksländer lite klarsyntare än de feta katterna i väst, deras minnen av repressiv byråkrati är kanske lite mer omedelbara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *