Treviso – ett vitare Venedig

Treviso ligger rakt norr om Venedig i regionen Veneto. Före vår tideräkning och före romarnas tid här var Treviso en stad i de gamla veneternas rike. Genom bebyggelsen flyter floden Sile, som också sätter sin prägel på stadens utseende.

Precis som Comacchio är Treviso ett slags Venedig i liten skala, men de båda städerna bär liksom varsin sida av Venedig i sig. Comacchio är trängre, hetare (åtminstone på sommaren), brunare och på något obestämt sätt vildare; vattnet i kanalerna ter sig tjockare och människorna på gatorna verkar nästan tillhöra en äldre tid. Comacchio luktar fisk och andas medeltid och bär en underjordisk, djupt jordisk lockelse i sig. Treviso är ljusare, här växer höga träd, vattnen är vidare och blågrönare och de är hela tiden i rörelse. Husen speglar sin vithet i dem. Allting här förefaller nordligare (i verkligheten är det inte långt mellan de båda städerna), glesare och mera rentvättat – och på ett eget vis grönvitt. Båda vilar i sin skönhet.

Se här några bilder från detta ljusare och glesare Venedig:

1

2

3

4

5

mosaik
Via Canoniche – golvmosaiker från början av 300-talet e. Kr.

3 kommentarer till “Treviso – ett vitare Venedig”

  1. Nu börjar jag hitta själv här ”Under pausträdet”.

    Navigare necesse est, vivere non est necesse!
    Nåja, kanske inte helt sant med alla dessa vingklippta ordstäv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *