Wendisch Rietz

Idag vill jag för några ögonblick ta er till Wendisch Rietz – helt enkelt för att det är vackert här. Den lilla orten ligger några mil sydost om Berlin vid sydänden av Scharmützelsee. Här är som orientering ett litet karthörn:

karta

”Wendisch” anger att det här från början var en slavisk bosättning. Venderna var en västslavisk folkstam. Dagens sorber – som jag tror att jag har pratat om här någon gång – är ättlingar till venderna. Egentligen är det lite rörigt med de här två beteckningarna: vissa ser dem som synonymer, andra menar att venderna utgör en övergrupp och att sorberna är en av undergrupperna.

Precis som på andra håll i Spreewald är mycket av särskilt den äldre bebyggelsen knutet till vattendragen. Spreewaldlivet en gång i tiden var ett liv i symbios med vattnet och vattenvägarna.

vatten

Se här ett välrestaurerat ”vendiskt” hus vid vattenkanten, med den obligatoriska flatbottnade båten vid bryggan. Det här är naturligtvis mera av ett minnesmärke, ett monument, snarare än något äkta och levande, men vackert är det, eller hur?

hus

10 kommentarer till “Wendisch Rietz”

  1. Bad Saarow är ju inte något ställe för vem som helst – märkte vi när vi var där. (Och det var det nog inte under DDR-tiden heller, så vitt jag har hört.)

  2. Doktor Zjivago förknippar jag med Boris Pasternak och inte med Gorkij, som kanske skrev sin ”Mina universitet” där i Bad Saarow.

  3. Om jag nu alls ska lägga mig i det här: Det var nog ett skämt, det där med Zijvago – ett slags fjärmande från Gorkij och det politiserade sovjetryska…

  4. Okej. Jag klickade inte på länken igår. Och ibland är jag usel på att uppfatta skämt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *