Polsk poesi

Pausträdet är den här dagen en förmedlare av polsk poesi. Se här och gå dit eller dit:

POESIKVÄLLAR I UPPSALA OCH STOCKHOLM 9 OCH 10 APRIL

release för Tranans polska poesiantologi Jag i första och sista person.

bok

För första gången presenteras ett sekel av polsk lyrik skriven av kvinnor för svenska läsare i lyrikantologin Jag i första och sista person som utkommer den 4:e april. I samband med detta har vi bjudit in tre framstående polska poeter ur tre generationer. Det finns två möjligheter att få uppleva dem:

ONSDAG 9 april kl 18.30,
UPPSALA KONSERT OCH KONGRESS, SAL C, Vaksala torg 1
(inom ramen för "Kobieta" betyder kvinna, Polendagarna i Uppsala)

TORSDAG 10 april kl 19.00,
POLSKA INSTITUTET, Villagatan 2, Stockholm

poeter

Bland de gästande poeterna finns den polska poesins "grand old lady" (vid sidan av nobelpristagaren Wislawa Szymborska) – 86-åriga Julia Hartwig. Hon räknas till samma klassicistiska tradition som Zbigniew Herbert. Hennes dikter präglas av enkelhet och distans utan tydligt diktjag, ett slags precist utmejslad faktalyrik.

Marzanna Kielar hör till den livaktiga 60-talsgenerationen. Hon är en ”vattenpoet” – vattnet är ett ständigt återkommande tema i hennes lyrik. Sjöarnas vatten är livgivande, men det antar olika former: is, smältande is, vattnet under huden, fukt, ånga… Vi möter landskapet efter en istid, en naturkatastrof, en geologisk apokalyps.

Marta Podgórnik hör till den generation som knappt har några egna minnen av kommunisttiden. Hon skriver ett slags ironisk, vardagsrealistisk poesi, men på klassiska grunder, om hur det är att växa upp som ung kvinna i ett modernt Polen i snabb förändring.

Översättarna Anders Bodegård, Irena Grönberg och Stefan Ingvarsson medverkar och läser dikterna på svenska.

Fri entréPS Jag kommer att läsa någon eller några av dikterna ur den här boken för er framöver.

6 kommentarer till “Polsk poesi”

 1. Hej Bodil!

  Så förargligt att jag är upptagen på onsdagkväll! Jag hade hemskt gärna velat gå på denna poesiafton.

 2. Hej Einar,
  själv sitter jag i Vänersborg och kommer inte heller loss tyvärr, men jag tänker mig att en eller annan som tittar in här kan ha BÅDE lust och möjlighet. I alla fall ser jag fram emot att läsa boken.

 3. Hej

  Jag hörde en underbar dikt på P1 dagens dikt för en tid sedan och finner inte uppgifter om poeten – frågar här, kanske ni vet då det var en poet från Poland som hette – Shimanska, Schamanska el något åt det hållet. Dikten tror jag hette Kvällen. Jag skulle så gärna läsa den igen så om någon känner igen detta – lämna gärna ett svar!

  //Camilla

 4. Förslag:

  Dikt: Kväll
  Författare: Adriana Szymanska (övers Irena Grönberg)
  Diktsamling: Jag i första och sista person. 20 polska kvinnliga poeter.
  Förlag: Tranan 2008.

  (upphittat på nätet)

 5. Jag kanske skulle lägga upp den dikten under pausträdet någon av de närmaste dagarna. Den är fin.

 6. Camilla blir säkert glad om Du lägger ut dikten på bloggen.
  Och vi andra är nyfikna på dikten. Man kan inte lyssna på Dagens dikt i efterskott på SR P1 hemsida, så det alternativet finns inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *