Lutande tornet i Brno

Portalen till gamla rådhuset i Brno har en åtminstone delvis gåtfull utsmyckning.

portal

![torn](/wp-content/PICT/PICT7111_3.jpg @alignleft)Varför ormar sig det mittersta tornet på det här viset? Är det kanske just i färd med att veckla upp sig? Och Justitia strax under ”tornormen” verkar inte hon också lite yr eller förvildad? Hon svänger så sorglöst med svärdet och vågen omkring sig och inte täcks hennes ögon av någon bindel.

Här strax intill i portvalvet som för in till rådhusets innergård hänger förresten lindormen i sina kedjor. Kanske finns det något samband mellan lindormen och tornormen (för att nu irra in på ett barnsligt Umberto-Eco-spår).

I den här märkliga staden finns förutom de här ormarna flertusenåriga katakomber där man kan dricka vin i flackande ljussken med ett avlägset spårvagnsmuller i takvalvet och väggarna och vid det mäktiga slottet Špilberk som från sin höga plats ser ut över staden finns dessutom en så kallad gloriet. Och det vet vi ju vid det här laget nästan vad det är.

.

.

.

.

10 kommentarer till “Lutande tornet i Brno”

 1. Kanske försöker man säga att rättvisan inte alls är blind och därför ormar sig tornet ovanför Justitia som Lindormens stjärt? Falsk så som ormen i Eden… Vet inte alls, men det inbjuder onekligen till spekulationer. Säkert kan man slå upp något förnuftigt i någon guidebok…eller så föredrar man att spekulera. 🙂

 2. The OED has ”Gloriette” …

  *Also gloriet.*

  *A highly decorated chamber in a castle or other building. Also attrib.*
  *[1280-1 in T. Bond Corfe Castle 85 (A chamber called ‘La Gloriet’ is mentioned in the Corfe records of this date). ?a1500 Obituary in Willis Monastery Christ Ch. Canterb. (1869) 107 note, Edificavit turrim quandam, cameræ Prioris vocatæ La gloriet contiguam.] 1839 LONGFELLOW Hyperion I. vi. (1865) 30 Rodolph’s ancient castle, with its Gothic gloriette and fantastic gables. 1884 Athenæum 13 Sept. 330/3 Besides an Oriel or a ‘Gloriet’ Tower, a mediæval castle contained many a ‘cruel habitation’.*

 3. Marita,
  kanske dyker det upp någon här som har läst ”något förnuftigt i någon guidebok”. Till dess kan vi ju låta spekulationerna löpa fritt.

  Andrew,
  det blev visst en del konstiga tecken i din gloriet-kommentar ändå. Låt mig veta om och hur jag eventuellt ska ändra något ”från baksidan”.

 4. Jag gjorde som Marita föreslog och här är resultatet:
  Pověst o zakřivené věžičce
  Při stavbě Staré radnice se brněnští radní rozhodli vytvořit důstojný portál. Pověřili tím mistra svého řemesla Antonína Pilgrama, vyučeného až u pražských kamenických mistrů. Pilgramovi byla slíbena pěkná odměna. Nakonec za provedenou práci nedostal od radních zaplaceno, a proto ohnul prostřední věžičku na portálu. Je stejně „rovná“, jako bylo „rovné“ právo radních.

 5. OK, Bodil säger att ni inte förstår?

  Sagen
  Sage über das krumme Türmchen
  Im Zuge der Errichtung des alten Rathauses beschlossen die brünner Ratsherren, ein würdiges Portal zu schaffen. Sie beauftragten Meister Antonín Pilgram, der sogar bei den Prager Steinmetzmeistern gelernt hatte, und versprachen ihm dafür einen guten Lohn. Nach vollendeter Arbeit erhielt Pilgram von den Stadträten aber keinen Lohn, weshalb der Meister das mittlere Türmchen am Portal krümmte. Es sei so gerade, wie die Ratsherren rechtschaffen.

  Legend of the Crooked Turret

  Brno councillors decided to have a dignified portal built on the occasion of the construction of the Old Town Hall. They commissioned a master of his craft, Antonín Pilgram, who had studied under the Prague stone masters. Pilgram was promised with a handsome reward. In the end, the councillors did not pay him for his work, so he built the central tower in the portal so as to be crooked. The tower is just as ”straight” as the councillors were!

 6. PIlgram känner vi väl till i Wien. Han har bl.a. byggt en mycket enigmatisk predikstol i Stephansdomen, inkl. ett självporträtt som ni kan se om den här länken fungerar:

  http://farm2.static.flickr.com/1360/1350032572_377db405ba.jpg

  Den gode mannen gick dock ett ruskigt öde till mötes. Han var sysselsatt med något arbete uppe i ett av de båda tornen. P.g.a. pressande deadline fick han dock lov att be den Phule om hjälp. Denne ställde upp på villkor att P. under arbetets gång aldrig yttrade Guds namn eller namnet på någon helig. Allt gick bra och snabbt tills P. en dag fick syn på sin fästmö nere på gatan. Glad i hågen ropade han: ”Maria! Maria!” varpå torn och byggmästare störtade i djupet.

  Om ni inte tror på detta kan ni kolla på vilket vykort som helst från Wien och se att Stephansdomen till denna dag bara har ett torn.

 7. Bengt,
  vad bra att allt finns i Wien; jag vill minnas att du även har en gloriet där och vem vet kanske finns det en lindorm också.

  Fint självporträtt på Pilgram – det påminner mig om en ”ljusbärare” i kryptan i Naumburger Dom.

  Ja, och så fick vi en förklaring till Stephansdoms utseende – det känns betryggande (även om det var hemskt för den glatt ropande drabbade).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *