Påsken här har gått i de små resornas tecken. I Steneby långt inne i det innersta av Dalsland vandrar vi längs kyrkogården och tittar på de egenartade gravkorsen av smidesjärn med små järnlöv som klingar i vinden. Här hälsar oss tuppen högst uppifrån korset:
Kyrkan själv ligger och skiner vit mot den blåa blåa himlen. Långhuset är från 1200-talet och tornet byggdes 1751, får vi veta.
Vi lämnar den kyrkliga sfären och beger oss nedför en brant till Stenebyälven, in i djupaste hednatid, till jättegrytornas värld. Här befann sig långt före hednatid, för över 10 000 år sedan, inlandsisens rand under ungefär 800 år och det var då alla jättegrytorna svarvades fram.
•••
I Norge vajar flaggorna djärvare än i Sverige och de är också mycket större.
Vi befinner oss på Fredrikstens fästning ovanför Halden. Här blickar vi ned emot hamnen:
Fästningen är vimmel av olika byggnader; boningshus, torn, lagerhus, kasematter och portar – ett slags labyrint som sträcker sig åt alla håll över en vidsträckt yta, långt in i hemlighetsfulla vinklar och vrår.
Har de större flaggor i Norge?
Vill inte ifrågasätta påståendet direkt, men hur sjutton vet du det?
Vet och vet. Det var påskdag när vi gjorde den här lilla norska resan och man flaggade ganska ivrigt både i Dalsland och i Östfold (det är väl så länet kring Halden heter). Vi slogs av att de norska flaggorna var mycket större än de svenska. Hur allmängiltigt detta är vågar jag inte säga, men de norska flaggor vi såg utanför vanliga hem igår var alla större än de svenska vi såg på motsvarande platser.
Där ser man.
Var stod du, när du fotograferade jättegrytan ?
Även vi har besökt fästningen, jag tror det var en november, fast inte den 30. och inte heller 1718.
Jag tror att jag stod på en trätrappa som man kan titta ner i grytan ifrån ganska bekvämt. Kanske har de här trätrapporna inte funnits där så länge.
Standardmåttet på en svensk tvärskuren flagga är 160 cm på längden och 100 cm på bredden. Några norska standarmått lät sig inte hittas. men väl ”den förenade svenska och norska flaggan” som användes 1844–1905 http://www.ne.se/neimage/190600.jpg Den ser rätt stor ut!
Flaggning omges av en hel del regler:
http://www.flaggfabriken.com/skandia/omflagg/regler.html
Tack Agneta,
för din flaggningslära. Kan det vara så att det inte finns några standardmått för den norska flaggan? Nej? Möjligen bryr sig norrmännen inte om att följa standardmåtten eller så är de verkligen just så där väl tilltagna som det verkade på gårdagens Haldenresa.
Storleken på den flagga man hissar i Sverige har också med stångens längd att göra. Ju högre stång deto större flagga, men dock med standardpropotioner.
Jag minns när Gustaf VI Adolf besökte Jönköping på sin Eriksresa. Vi bodde centralt utmed en gata där kungen skulle passera. Gatan kantades av i huvudsak tvåvånings trähus från 1700- och 1800-talen. Huset vi bodde i ägdes av staden. Utanför våra fönster på andra våningen mot gatan fanns en flaggstång som stack snett ut. De flesta andra hus utmed gatan där det fanns stänger hade hissade flaggor, men inte vårt hus, så min pappa ringde stadens funktionärer och föreslog att det borde hissas flagga även på vårt hus. Det kom då ett par män med en flagga som de anbringade på stången, men det var en flagga avsedd för hög stång, så den kom nästan att släpa i gatan. Jag minns dock inte om de hann ta bort jätteflaggan innan kungen passerade. Minns mest själva flaggcirkusen och att jag har beskådat kungen lite grann från ovan.
I en räktrål fick fiskarna upp flera ton räkor, varav en var norsk. Hur visste de det?
(Svar ikväll, ifall ingen fixar det.)
Agneta,
det var spännande att läsa om dina kunga- och flaggupplevelser.
Karin,
nej, den klarar jag – fast kanske hade den större flagga än de andra…
Okej, jag säger det redan nu?
En räka sa: Jej er en hummer!
(Ska uttalas på norska.)
Jag kom att tänka på den, bara.
Jag var i Varberg nyss och utanför hotellet vid Lilla Apelviken fanns en samling vimplar från bland annat de nordiska länderna. En var dubbelt så stor som de andra. Gissa vilken? Jag mailar dig ett bildbevis så småningom.
Ja, bildbevis har alltså inkommit! Tack!
Jag vet inte, det här är väl kanske inte något man bör fördjupa sig i, jag menar det kan sluta med hets mot folkgrupp eller nåt.
Fast fotot skulle nog göra sig på din blogg ändå…
Ihop med historien?
Nejnej.
Utan kommentarer.
Karin,
jag tror i och för sig att jag släpper det här med norrmännens stora flaggor – åtminstone i bloggen -, även om det är något både lustigt och märkligt med det.
PS Jag har flera foton på hummerstora norska vimplar bredvid andra små.
Det är nog klokt. Skrev jag för att du ska se att jag sett det!