Hyllning till en förlorare

Så här bland annat skrev jag om Görlitz-Zgorzelec i september förra året:

![Görlitz](/wp-content/PICT0/PICT0974_1_01.jpg @alignright)Görlitz är sedan gammalt en knutpunkt och mötesplats. Här korsade en gång Via Regia – den östvästliga handelsvägen från Galizien till Galicien – vägen från Östersjön till Adriatiska havet. Idag ligger den tyska staden Görlitz på floden Neißes västra sida och den polska staden Zgorzelec på den östra. Före 1945 var detta en stad. Under en period fanns det sju broar mellan de båda sidorna. Andra världskriget klippte av alla förbindelser och under den kommunistiska tiden fanns det bara en – strängt bevakad – bro här. Sedan oktober 2004 finns också Altstadtbrücke, en bro för fotgängare som binder samman de centrala delarna av de båda städerna. Den delade staden håller på att växa ihop igen. Man samarbetar på kommunal nivå, till exempel besöker en del polska barn tyska skolor och daghem och vice versa. På konstens område pågår det ett intensivt utbyte med gemensamma utställningar och installationer.

Neiße

Görlitz har nominerats till europeisk kulturhuvudstad 2010. Nästa år faller avgörandet i en omröstning på europeisk nivå.

Här är hela texten.

G-Z

Jag hade hoppats mycket på att Görlitz-Zgorzelec skulle bli europeisk kulturhuvudstad 2010, men nej det blev inte så. I gårdagens nyhetsbrev från Görlitz (som jag prenumrerar på) läste jag det här:

Kulturhauptstadt 2010: Görlitz/Zgorzelec nicht nominiert.

Die Jury der Europäischen Kommission in Brüssel hat am 11.4.  ihre Entscheidung bekannt gegeben: Sie hat neben der ungarischen Stadt Pecs und der türkischen Hauptstadt Istanbul den deutschen Kandidaten Essen/Ruhrgebiet als Kulturhauptstadt Europas für das Jahr 2010 benannt. Neben der Europastadt Görlitz-Zgorzelec wurde auch die ukrainische Hauptstadt Kiew nicht nominiert.

Det var Essen som Görlitz tävlade med och det var dit nomineringen gick. Ja, det är väl bara att gratulera Essen, men jag gör det utan någon entusiasm, får jag erkänna.

Och nu när Görlitz-Zgorzelec förlorade så känner jag ännu starkare för staden.

Europastadt
 

6 kommentarer till “Hyllning till en förlorare”

 1. Ljuvliga miljöer. Det spritter i mig när jag ser dem, hade gärna vandrat där några timmar och sedan satt mig ner med en kall öl!
  Bodil, så skönt att du håller bloggen igång trots påskhelgen. Jag hade saknat dig annars. Många bloggare verkar ha helgstängt, i alla fall den handfull jag brukar läsa.
  Fortsatt god helg!

 2. Thomas, om du tittar på den tredje bilden så finns det en liten skylt ovanför parasollen: Piwnica Staromiejska. Där kan du ta en kall öl med utsikt över Neiße och den tyska sidan.

  Påskhälsningar!

 3. Tack för tipset. Jag ser skylten men min syn är för dålig för att jag skulle kunna läsa på den. Med din vägledning hittar jag fram till glaset och ska med glädje sitta där i gränslandet och njuta.

 4. Ja, det var en besvikelse.

  Undrar hur mycket pengar de har satsat på detta och hur det ska gå nu. Man får väl hoppas på japaner och amerikaner.

 5. Och på dem själva. Och kanske på italienare – det var ju en italiensk konstnär som inspirerade till den nya Altstadtbrücke…

  Här lite till ur nyhetsbrevet:

  Die Jury der Europäischen Kommission in Brüssel hat ihre Entscheidung zwischen zwei Kulturkonzepten getroffen, die beide in unterschiedlichen Lebenswelten verankert sind: Essen und das Ruhrgebiet haben mit dem Konzept der postindustriellen Kulturgesellschaft „Kultur durch Wandel“ geworben. Die Europastadt Görlitz-Zgorzelec hat ein Konzept der grenzüberschreitenden kulturellen Integration und des Dialogs zwischen den verschiedenen Kulturen vorgestellt. Der seit fünf Jahren laufende Bewerbungsprozess und die hochprofessionelle Erarbeitung des Bewerbungs- und zugleich Kulturkonzeptes mit der überregionalen Anerkennung durch die Nominierung als „Kulturhauptstadt Europas 2010“ durch eine hochkarätig besetzte deutsche Jury der Kultusministerkonferenz im März 2005 hat in der deutsch-polnischen Doppelstadt eine eigene Dynamik und viele Bürger- wie Wirtschaftsinitiativen freigesetzt. Darüber hinaus wurde erreicht, dass die Stadt aus dem „Nirgendwo“ bereits in den letzten Monaten Schritt für Schritt herausgetreten ist, an Image und viele Sympathisanten in Land, Nation und in ganz Europa gewonnen hat.
  Dass die Europastadt gerade jetzt noch mehr Gäste erwartet als bereits bisher, darin sind sich alle einig, nachdem bei vielen in ganz Deutschland große Sympathie für den an der Neiße stattfindenden „work in progress“ gibt. Sie willkommen zu heißen „in the real heart of europe“ „wirklichen Herz Europas“ mit deutscher Gastlichkeit und polnischem Charme, das ist der Anspruch, den sich die Europastadt Görlitz-Zgorzelec auch weiterhin setzt.

  wir bauen weiter – auf jeden Fall.
  we will build on – definitely.

Kommentera