Liten språkfråga – Vad säger hunden?

L+E

Idag tänker jag visa er ett lexikon jag håller på att utveckla. Det är ett hundlexikon, eller ska vi säga en lista över vad människor tycker att hundar säger sett genom olika språk. Min lista är ännu ganska kort så jag hoppas förstås på att få hjälp att utvidga den av er som läser det här. Till saken: Vad säger hunden på olika språk?

svenska: vov vov
tyska: wau wau
italienska: bau bau
tjeckiska: haff haff
polska: hau hau

Ja, ämnet är onekligen intressant. Vem kan hjälpa till med ytterligare något språk?

För övrigt – här finns ju en osökt koppling – passar jag på att föreslå ytterligare ett semantiskt talko någon gång fram i november. Jag har några förslag på ord vi skulle kunna ventilera: essä, rasism, bildning och längtan. Kanske har någon av er har ytterligare förslag. Skicka gärna in dem i så fall.

L+J

21 kommentarer till “Liten språkfråga – Vad säger hunden?”

 1. Den skånska som talas i Önnestad, en by öster om Kristianstad har ett alldeles eget hundspråk (kan bero på hundrasen): Bjäfs, bjäfs, tjoff, tjoff, yyyylaaaande….

 2. Henrik, var det den engelska versionen?

  ”Vau vau” alltså på ungerska – tack István! Jag har nu lärt in frasen. Jag tror den sitter där för livet.

  Thomas, det skånska är tydligen väldigt varierat. Du vet inte möjligen vad det heter på danska?

  Trevligt att du dök upp här, Aniara. jag har sett dig hos Agnes. Tack för listan!

  Till andra eventuella besökare:
  Aniaras lista betyder inte att allt är sagt – den kan vi ha som kontrollorgan – men jag tar hemskt gärna emot fler autentiska (alltså sådana som ni själva har direkt erfarenhet av) hundljud.

 3. H. Hur tusan klarar hundarna i Portugal av det där nasalljudet?

  Jag är nyfiken på finskans voff. Någon?

  Gissning: vuovvii vuovvii

 4. Agnes: Jag längtar också ”i hemlighet” efter att få uppleva den finska versionen, eftersom jag har ett speciellt (om än helt okunnigt) förhållande till finskan inte minst på grund av det utmärkta och oerhört användbara order ”on”. Nu är det bara att hoppas.

  Och som sagt – låt er inte hindras av Aniaras utmärkta lista (titta förslagsvis inte i den förrän ni skrivit in era vovord)!

 5. hebraiska: hav hav — eller — haw haw. Because if there are 2 Jews, there are 3 opinions. So if one Jewish dog, 2 barks. When an English dog ”barks”, it says bow wow. Japanska –wanwan — och kineska — wang wang (nasalized).

 6. Michal: Thanks a lot – now we are getting somewhere. The Hebrew version(s) interest(s) me also for the reason that it is (they are) so similar to the Czech one, that at first seemed a bit odd or far away from the others.

 7. Roligt och väldigt intressant att du tagit upp hundspråket, Bodil.
  Hur är det med ”rasolekter”, idiolekter…?
  Jag vill bara tillägga att hundar kan ha ett större ordförråd än bara vov vov, wau wau …. Min samojedhund använder ett långt utdraget avaaauva (tvåstavigt!) när hon tycker att jag ska gå upp eller göra något med henne. Hennes egentligen rätt ljusa röst förvandlas till en djup bas. Någonstans har jag hört att det är unikt för just denna ras att hunden ”pratar”.

 8. Christine: Roligt att träffa dig här – Ebbilein och Blondon och även Juni är ju trevliga blickfång, eller hur? – tittar du lite bakåt i kommentarerna här så kan du se vad skånska hundar kan få för sig att säga…

  Det finns möjligen ingen Stockachvariant på wau wau?

 9. Agnes: Hälsa och tacka A. för detta trevliga tillskott. Gaff gaff? Är det alltså lite osäkert om slutkonsonanten är tonande eller tonlös?

 10. Hej Bodil!

  Här kommer mitt finska bidrag:
  Hau hau
  Alltså låter hundarna i Finland likadant som i Polen. Intressant…!

 11. Hej Anja!

  Å, vad bra att vi fick den efterlängatade finska versionen! Agnes en bit här ovanför i kommentaren har också väntat på den.

 12. om man lyssnar på hur hunden skäller, kan man faktiskt höra de olika ljuden den ger ifrån sig, vov vov, hau hau… elr hur? konstigt det där…

 13. Mickey: Hej och tack förresten igen för den polska versionen. Jag har faktiskt också funderat lite i den riktningen – hundars skällande innehåller faktiskt en massa olika ljudkomponenter som människan sedan har gjort olika försök att härma…

 14. Nu är jag ingen hundkännare så jag följer upp sidospåret i inlägget. Inför nästa talko röstar jag på ordet ’essä’ om vilket det finns mycket intressant att säga.

 15. Aron: OK, då tar jag fasta på det och tar upp ”essä” till nästa talko som jag tänker ha om någon vecka eller så. Jag kom precis hem från Tyskland så jag har inte riktigt hunnit tänka in mig i bloggbanor igen ännu.

Kommentarer är stängda.