Några ord om bloggen

Här tänker jag dyka upp med någorlunda jämna mellanrum och fundera över och tala om stort och smått. Det blir en hel del om litteratur, åtskilligt om Europa, om Sverige och Sveriges förhållande till Europa (speciellt Tyskland). Jag kommer väl också då och då att ge mig in på att kommentera dagshändelser i media och i min omgivning. Och så blir det säkert lite grävande i ord och ords betydelse. Till detta kommer sådant som jag nu inte kan förutse och som möjligen kan komma att bli viktigare än det jag räknat upp.

Onsdagen den 4.1 2006: Nu har det gått lite drygt åtta månader sedan jag började skriva här, så det kan kanske vara dags att titta efter – i huvudet och i arkivet – om jag har skrivit om det jag sagt att jag tänkte skriva om. Ganska mycket blev väl som jag hade tänkt mig – lite förvånad blir jag väl över det – det som inte har kommit med så mycket som jag trodde är väl det här med "Sveriges förhållande till Europa, speciellt Tyskland". Det har blivit mycket om europeisk litteratur och en del om europeisk politik och historia och om språk i Europa, men just det här med "förhållandet" har det visst inte blivit så mycket av. Tja, det blir det kanske inte i fortsättningen heller. Om jag gör en ny "innehållsdeklaration" så kan jag säga att texterna här kommer att handla mycket om europeisk litteratur och om europeisk kultur mer i allmänhet. Tankar kring språk och kring ords betydelse kommer att fortsätta att dyka upp här allt som oftast. Och lite friare texter kring livets obegripligheter. Sedan jag skaffade mig en digitalkamera (ingen märkvärdig, men en duglig) har bilderna fått större betydelse. Dessutom har pausträdet så småningom kommit att bli ett slags dagstidning – det kommer en text varje, om jag inte i förväg talar om att jag har förhinder. Jag ser det som ett sätt att betjäna mina läsare – för det värdefullaste för skribenten är läsarna.

PS Sedan mitten av mars 2006 ger jag tillsammans med en väninna ut en nättidskrift om europeisk litteratur. SALONGEN heter den och det finns en länk dit här i min blogg.

Liten uppdatering igen: den 1.1 2008 skrev jag en framåt- och tillbakablickande text om bloggen och bloggandet, som jag kallade "Guldfisken under pausträdet".

°°
Söndagen den 8 maj 2011: Genom min flyttning till Zagreb har bloggen i någon mån ändrat fokus. De senaste sju-åtta månaderna har många av texterna handlat om livet här och om upptäckter jag gör i denna för mig nya kroatiska tillvaro, men fortfarande är litteratur ett av de stora ämnena och så kommer det nog att förbli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *