Kako ste lijepa, gospođo

Igår förmiddags, när jag just korsat Vukovarska så där i flygande fläng med matvarorna som jag inhandlat på Mercator (jag vägrar att säga Konzum, även om det väl snart är ett år sedan mångmiljonären Todorić lät Konzum sluka Mercator) dinglande i en kasse på axeln, hörde jag en röst snett bakom mig säga ”Dobar dan”. Jag vände mig om och svarade en lite plufsig man i kanske 50-årsåldern med samma ord och tänkte att det nog var en granne. Då avfyrade han de här makalösa orden: ”Kako ste lijepa, gospođo!” På svenska blir det hela: ”Goddag, vad vacker ni är, frun!” När får man höra något liknande i Sverige? Aldrig, förstås. Med detta menar jag inte att jag ofta skulle uppleva sådana saker här; det var nog första gången, men ändå, visst är själva möjligheten något särskilt?

2 kommentarer till “Kako ste lijepa, gospođo”

  1. Trevligt och välförtjänt för dig Bodil. Men om det varit i Sverige hade det räknats som sexual harassment ;(

  2. Tack Bengt, ja, trevligt. Ja, i Sverige är det nog lite ”strängare” med sådant här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *