Karlovac

Under helgen var vi också i Karlovac. Staden ligger precis som Ozalj ungefär en och en halv timme sydväst om Zagreb, bara lite sydligare och östligare. Karlovac är lite svårt att få grepp om. Staden är ganska sliten och ställvis ödslig, men ändå har den mycket charm.

Jag tar en av mina guideböcker till hjälp för att beskriva eller ”förklara” den:

Karlovac är idag en industristad och en viktig knutpunkt för vägarna mot Slovenien. Staden började sin historia som ett bålverk mot turkiska räder. Själva staden grundades år 1579 av ärkebiskop Karl av Habsburg. Det är efter denne Karl som staden är uppkallad. Stadsplaneringen är gjord av italienaren N. Angelini.Han ritade en befäst stad som skulle ligga där floderna Korana och Kupa flöt samman. Staden fick formen av en sexuddig stjärna med bastioner och vallgravar, som nu har gjorts om till stadspark. I den befästa staden låg 24 identiskt lika byggnader, som alla finns bevarade, även om de inte används till samma syften som förr.

Staden hjärtpunkt är Strossmayertorget med Frankopanpalatset i barockstil. I palatset ligger numera stadsmuseet (Gradski Muzej)…


den sexuddiga stjärnan i emblemet återger stadens grundritning


Trg Bana Jelačića


den vita byggnaden är Gradski Muzej, stadsmuseet


somliga av gatorna verkar ha sett bättre dagar…

Nere vid Kupa:

6 kommentarer till “Karlovac”

 1. Jag fastnar på namnet ”Frankopanpalatset”. I min, låt vara litet snedvridna, föreställningsvärld är ”frangipane” eller ”frangipaner” en sorts mandelmassfylld tårta eller små bullar. Något samband?

 2. Jag får höra mig för om etymologin till ”Frankopan”. Svenska ambassaden i Zagreb ligger för övrigt vid Frankopanska…

 3. Enligt Wikipedia:
  »Frankopan är en framstående och inflytelserik kroatisk adelsfamilj från medeltiden fram till slutet av 1600-talet. Ätten Frankopan regerade över ön Veglia, numera Krk, norra kustlandet och Gorski kotar och deras ägor stärkte sig ända till Karlovac när de stod på höjden av sin makt. Ätten räknade sina anor från ätten Frangipane och från den romerska familjen Anicii.

  Flera medlemmar ur familjen regerade över Kroatien med titeln ban (vicekung).«

  »Frangipane, italiensk adelsätt, vars glansperiod inföll under medeltiden och renässansen.
  Frangipane utkämpade i Rom långa maktstrider med sina främsta rivaler, familjerna Colonna och Orsini. De tre familjerna uppförde försvarstorn och borgar från vilka man bekrigade varandra, i synnerhet under större delen av 1300-talet, då det i Rom rådde politisk oreda eftersom påvestolen var förlagd till den sydfranska staden Avignon.«

 4. Tack Agneta, för upplysningarna här. Jag ligger lite efter med mina ”efterforskningar”. Intressant med sambandet mellan Frankopan och Frangipane.

Kommentera