Glagolitiska

I Omišalj stannade vi en stund utanför den vackra Mariehimmelsfärdskyrkan

och lät blickarna vandra över den gåtfulla glagolitiska skriften ovanför en av ingångarna, en skrift som för den flyktige betraktaren verkar ha timglaset och hyskan som grundtecken. Teckenraderna har en märklig brist på balans, vissa av tecknen verkar bära på en alltför tung och sned last medan andra verkar ha en lika enkel och självklar uppgift som en knopp eller knapp.

Genom den uppslagna porthalvan under det glagolitiska budskapet kunde man höra ljud av bön och förkunnelse och något musikaliskt fragment och ett hemlighetsfullt dunkelt ljus trängde också ut i oktobersommarkvällen.

11 kommentarer till “Glagolitiska”

 1. Bodil! Så vackra bilder till din text med anknytning till den fornslaviska, glagolitiska skriften. Kom förstås omedelbart att tänka på Jánacêcks ”Glagolitisk mässa”, som jag kom i kontakt med för väldigt många år sedan och som jag sen dess gärna återkommer till. Förmodligen var det inte den musiken du hörde genom porten, men jag hörde den!

 2. Hej Einar,
  nej, det var inte den musiken jag hörde, det är jag säker på, men jag kan tänka mig att de här djupa glagolitiska hemligheterna kan inspirera till stor musik. Och visst är denna kyrkbyggnad gränslöst vacker i sin stillsamma enkelhet.

 3. Åh, vad spännande att få se glagolitiska bokstäver i nutida miljö! Har du sett andra skyltar eller inskriptioner tidigare? Förra året när jag läste lingvistik som en del av mina kurser ryska sökte jag efter bilder här på din blogg, men lyckades inte hitta några då. Jag kanske mindes fel.

  Vet du från vilken tid kyrkan är? Och om inskriptionen är en del av en levande tradition, eller ett försök att gå tillbaka i tiden?

  Tack så mycket för bilderna!

 4. Tack Agneta,
  vi får väl se om någon vill ge sig in på det…

  Hej Jenny,
  ja, det finns en längre text inne i domkyrkan här i Zagreb. Och jag har sett glagolitiska texter på flera ställen på Krk.

  En vän till mig här säger att kyrkan är från 1100-talet. Däremot hittar jag ingen som vet något om hur levande denna tradition är.

 5. Åh, denna gamla romanska minimalism, underbar!

  Det kommer en tid i livet för de där kyrkorna. Jag började ”beta av” (hemskt uttryck) de bysantinska i Aten, för första gången 2009, trots att jag passerat där många gånger. Kanske jag en dag kliver in i den här.

  (men nu ser jag på väderkartan att det är för sent för den som vill leva sommarliv med bad att åka till Kroatien).

 6. Ja, det är så vackert och så efter människans mått och själva stenarna är sådana som lycka skapas av. Jag klev inte in, eftersom jag inte vill predika om den helige Fransiskus igen (”Avete mai sentito parlare di San Francesco?” – Londi hade ju kanske också velat in.

  På fredag kommer hösten här, sägs det. Fast i södra Dalmatien kommer kanske en strimma sommar att finnas kvar.

 7. Jenny, jag har nu fått veta att den glagolitiska texten i domkyrkan i Zagreb är en kopia av den berömda Baška-inskriptionen på Krk. (Baška ligger alltså på Krks sydsida.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *