De jugoslaviska naivisternas realism

Förra veckan när boran blåste isigt längs den dalmatiska kusten och över det adriatiska havet gjorde jag en av mina ”konstupptäckter”. Jag börjar med att genom ett självcitat återknyta till en av mina gamla texter – ursäkta, sådant här kan säkert gå en och annan läsare på nerverna, men jag är som mången annan fången i min hemsmidda bur. Så här köksbordsfunderade jag för några år sedan:

Det är nog nästan alltid så att konstnärer i sina målningar återger just det ljus som finns i den värld som omger dem, att de alltså inte ”uppfinner” ett annat ljus än det de ser i sin verklighet; detta även om deras måleri skulle vara abstrakt eller i alla fall inte av en art som ligger nära någon typ av realism. Vid ett par tillfällen i livet har jag upplevt det här sambandet särskilt starkt.

Och så berättar jag om upplevelser med målningar av Caspar David Friedrich, Joan Miró, Salvador Dalí, Giorgio de Chirico (och glömmer min hisnande historia med Edvard Munch). För den som ändå har lust att läsa: Lösa funderingar kring bildkonsten

Men tillbaka till nuet eller till den nyss svunna gårdagen: I isbilderna över det adriatiska havet såg jag att de jugoslaviska naivisterna, som jag mindes och minns så tydligt från, ska vi säga, 1970-talet, låg mycket nära en nästan fotografisk realism i sina målningar och idén att måla på glas gjorde detta ännu tydligare. Titta här och säg om det inte är sant!

6 kommentarer till “De jugoslaviska naivisternas realism”

 1. Marlena,
  jo, jag känner allt till Georges glasblogg. Vackra ting!

  Gabrielle,
  det var verkligen just så här vackert där på sträckan mellan Kraljevica och Senj. Och i Senj for plötsligt ett eldklot ut över det isiga stormiga havet. Det gick inte att fästa vid någon bild.

 2. Hi Bodil, that’s right. It is similar to Croatian naive art. It’s beautiful.I will follow your further photos.

 3. Güldane,
  i hope you will not be disappointed; as I said I sometimes I publish texts without photos and the texts are in Swedish. I imagine me trying to read a text in Turkish. As you know I can only count to four.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *