Nya bekantskaper

Nu är våren tillbaka med sol och värme och igår när Londi och jag var på väg ner till Sava och Savica fick hon syn på en intressant hund ett litet stycke från moskén, en svart labrador, om vilken jag en stund senare fick veta att han heter Hay.

Hundarna lekte och jag pratade med Hays matte och snart visste jag att hon är chef för folkmordsmuséet i Jasenovac. Här kan ni läsa om det. Vi pratade länge om allt möjligt, verkligen allt möjligt. Nataša lät mig höra sin enda mening på svenska: ”Jag är realist. Jag tror på det omöjliga.” (Kanske är det inte exakt återgivet, men andemeningen är denna.)

Vi gick förbi moskén och jag fick veta att det finns en stor bosnisk minoritet i bostadsområdet bredvid, där även Nataša och Hay bor. Till slut hamnade vi i en bosnisk restaurang med uteplats. Vi slog oss ner där ute och drack kaffe i solskenet.

°°

PS Salongen bjuder på en ny text.

12 kommentarer till “Nya bekantskaper”

 1. Haha.. här sitter jag och gläds åt Londis nya bekant och naturligtvis åt att även du träffar spännande intressanta människor.
  Anna tycker förresten att moskén ser ut som en bakelse.
  Ibland avundas jag dig dina lyckliga stunder.

 2. Jo, Nataša är verkligen en intressant bekantskap och faktum är att det hon sysslar med utanför arbetet är något alldeles extra. Så småningom ska jag berätta om det.

  PS Moskén är bara fem-sex år gammal.

 3. Tack för bilder och text (texten spar jag eftersom jag har för mycket som måste göras först, fast jag har läst den lite på diagonalen)! Mycket intressant att titta på. Bela Crkva betyder väl ”vita kykan”?

  PS Om någon annan tittar in i den här kommentarflätan rekommenderar jag besök i Pers länkar.

 4. Om du är intresserad av Kroatiens tjecker så är staden Daruvac för landets tjeckiska minoritet. Apropå ditt inlägg om surkålen så serverades jag surkål beströdd med paprika i Serbien. Gott, men det går inte upp mot polsk bigos. Intressant är också floden Savas namn. Namnet förknippar jag med Serbien – Den helige Sava var grundare av den serbiska ortodoxa kyrkan. Floden flyter ju också genom Serbien. Men jag skulle tro att den helige Sava är en rätt perifer personlighet för de katolska kroaterna.

 5. Apropå Sava igen – floden är kanske inte alls uppkallad efter kyrkogrundaren. Det är lätt hänt att man buntar ihop saker som inte har med varandra att göra. Men vem vet?

 6. Jag ska titta på en karta efter Daruvac.

  Nyss var Londi och jag nere vid Sava för det är en härlig vårdag, varm och solig (så att jag för en stund glömde förkylning och surkålskurer). Jag glömde tyvärr att fråga någon om namnets historia. Men jag sätter kanske in någon flodbild här imorgon.

 7. Hi Bodil!

  I checked the wine, saw that you wrote about kiselo zelje and now I am looking at the pictures of Hej and Londi :-))
  Too bad I don’t speak Swedish so I can’t read your blog.

 8. Hi Draženka,
  nice to see you here too! Good that you found the wine-link, the Tomić-wines are really worth while trying.

  I think you can understand quite a lot of what I’m writing here (in spite of the odd language I am using), as I – at least for the moment – am writing quite much about my Croatian experience here.

  PS Nice for me and Londi to meet Buba too.

  PPS By the way I have to tell you what the title here ”Nya bekantskaper” means: ”New acquaintances”. So you did chose the right spot to insert your comment.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *