Samobor

Än har Londi och jag inte kommit till Samobor, men någon gång framöver ska vi dit. Som en liten försmak av staden vill jag visa en liten text med bilder till som jag fått lov att låna av en studenterna som läser svenska andra året här i Zagreb. Tack Ida!

°°

Min hemstad

Jag bor i Samobor, en liten stad kanske 20 km väster om Zagreb. Det finns cirka 30 000 invånare, fler om man räknar byarna runt Samobor. Det är en gammal stad som grundades på medeltiden, år 1242. Samobor ligger mellan flera berg, och det finns också många parker och gamla byggnader i staden.


kung Tomislavs torg

Torget är hjärtat av staden, och där finns många kaféer. Jag tror det stod i tidningen en gång att Samobors torg har det största antalet kaféer på en så liten yta i hela Kroatien. Vi har två stora kyrkor, den ena är församlingskyrka och den andra tillhör munkar.


gata i Samabor, i bakgrunden församlingskyrkan S:t Anastasia

Samobor är känd som en plats för dagsutflykter för Zagrebs invånare, och alla känner till kakan Samoborska kremšnita. Sedan 185 år nu, håller vi också en stor karneval varje år i februari. Det kallas Fašnik, och mottot är: "De dumma fånar sig varje dag, men de smarta bara på Fašnik."


Stari grad

Jag bor i utkanten av staden, på ett litet berg. Det tar mig en halvtimme till fots att komma hem från centrum. Det är ett vackert kvarter, och i närheten finns en stor skog, så jag går ofta dit för att promenera. Man kan också säga att det är ett "exklusivt" kvarter eftersom många rika människor bor där i sina stora moderna hus. Mina föräldrar hade tur och köpte vårt hus innan markpriserna ökade. Nu är det mycket dyrt att köpa mark där.


min gata

Mina föräldrar och jag har ett litet hus i två våningar. Jag bor på bottenvåningen och jag har min egen ingång och badrum, så jag får mycket privatliv. Mina föräldrar bor på första våningen, där finns köket och vardagsrummet. Alla våra grannar är mycket vänliga och snälla, och vi alla känner varandra, eftersom vi bor i en återvändsgränd med bara några stycken hus.

Allt som allt älskar jag verkligen att bo i Samobor, och jag älskar speciellt mitt kvarter. Jag skulle inte vilja flytta snart.

Ida Mauko

°°
PS I Salongen finns idag en ny översättarintervju.

8 kommentarer till “Samobor”

  1. Svenska andra året! Imponerande! Men egentligen skrev jag för att kodifiera min förtjusnig över ordet ”kremšnita”. Här finns Centraleuropa hopbakat i en liten bulle!

  2. Jag är ju mycket intresserad av både ord och kakor, så denna Samoborska kremšnita lockar naturligtvis på ett särskilt sätt.

  3. Hur kommer det sig att det bedrivs universitetsundervisning i svenska i Zagreb? Har det förekommit länge eller är det relativt nytt? Vet du varför dina studenter har valt att studera vårt lilla språk?

  4. Jag frågar dem ”ständigt” och svaren är nästan lika många som de som svarar. Egentligen håller jag på att göra en liten ”undersökning” av detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *