Glimtar från bokmässan 2009

Så är bokmässan över och intrycken flyter ännu omkring ganska osorterade i mitt huvud. Spanien var årets fokusland och något ägnade jag mig också åt det spanska, främst i Rum för poesi. Tydligt minns jag poeten Justo Jorge Padróns inträde på scenen på torsdageftermiddagen. Han hade glömt sina dikter i hotellrummet och därför fått rusa iväg, så han kom mycket senare än de andra. (Själv glömde jag kameran den dagen, så det blev ingen bild av Padrón.) Så snart han kommit upp på (det mycket låga) podiet, drog han med sig auditoriet i en berättelse om en dikts tillkomst. Den började i Oslo där Padrón undervisade i spansk litteratur på Blindern. En dag blev han bjuden på fest på ett spanskt fartyg ute på redden. Där fanns vin och skinka. Han fördes dit ut, åt och drack, dansade och sjöng i många timmar. När han vill återvända till Oslo gick det inte för fartyget var redan på väg ut på havet. Han hade inga pengar och ingen biljett, för vad skulle han med det till. Varsågod och arbeta för resan! Så kom han till Reykjavik och fann att där varken fanns någon spansk ambassad eller något spanskt konsulat. Han vände sig då till författarföreningen och erbjöd sig att för sitt uppehälle översätta isländska sagor till spanska… Dikten som föddes ur detta heter Aurora boreal en Islandia (Norrsken på Island) och den skulle jag gärna vilja hitta…

p1060011

Mitt nästa möte med det spanska utspelade sig också i Rum för poesi. Ett samtal mellan den baskiske författaren Bernardo Atxaga och den svenske poeten Lasse Söderberg var annonserat. Detta samtal fick formen av en charmfull poetisk duell mellan två gentlemän, som egentligen inte alls verkade befinna sig på någon scen. Det var som om jag kikat på dem i hemlighet genom ett nyckelhål. Tyvärr minns jag inte en rad av de dikter som kom till tals. Och av Atxaga fanns bara romanen Dragspelarens son att köpa. Dikterna som jag hade velat läsa igen fanns inte att få.

Jag vandrade bland montrarna och tittade in i den som delades av förlagen Rámus, perenn, kalejdoskop och Ellerströms. Här ser ni Per Nilson stående bakom sina nyaste böcker. Den allra senaste är Hundätarna i Svinia av Karl-Markus Gauß som kom ut för någon vecka sedan och den ska jag tala lite närmare om en annan dag ganska snart:

p1050983

Tillbaka i Rum för poesi lyssnade jag på dikter av de rumänska poeterna Ioan Es Pop och Dan Corman och den svenske poeten Henrik Nilsson.

p1060012
Dan Corman, Henrik Nilsson och Ioan Es Pop

Några rader ur Ioan Es Pops diktantologi ieud utan utgång:

förgäves skall du kämpa för att söka utgången ingången utgången
förgäves skall du skynda dig att slita sönder rymdens hölje
du halkade in i. på andra sidan skall du bara finna
ditt fotavtryck från denna sida.
gränslös är ieud och utan utgång.

ingen geografi har ännu lyckats komma nära den.
ingen gloria har förebådat den.
ingen kometsvans åtföljer den.

Översättning: Dan Shafran

Den här tunna boken kommer jag att läsa länge. Så småningom vill jag visa er något mer ur den.

Under mässan gjorde jag en del utflykter till den tjeckiska montern och samtalade både med författare, översättare och med direktören för det Tjeckiska centret, Lucie Svobodova.

p1050977

Jag återkommer till en del tjeckiskt från mässan längre fram.

p1060021
Jaroslav Rudiš, Lova Meister och Jáchym Topol

Under rubriken ”Fadersgestalter i det kommunistiska Rumänien” samtalade Peter Handberg med författarna Carmen Francesca Banciu som skrivit romanen Vaterflucht och György Dragomán som skrivit Den vite kungen.

p1060014

Med György Dragomán hade jag sedan ett samtal om Den vite kungen och om hans författarskap mera i allmänhet. Det var tveklöst en av de starkaste upplevelserna från årets bokmässa för mig. Läs intervjun i Salongen!

PS Ikväll måndagen den 28 september kl 18.30-20.00 samtalar György Dragomán med Peter Handberg om sin roman Den vita kungen på Rumänska kulturinstitutet, Skeppsbron 20 i Stockholm.

2 kommentarer till “Glimtar från bokmässan 2009”

  1. Jag får kanske modifiera mitt omdöme om Bokmässan som bara kommers – man kan ju strunta i kommersen och göra som du…

  2. Ja, Lennart,

    jag tror att det finns en hel del intressant för dig på en sådan här bokmässa. Rum för poesi bjuder till exempel på mycket fint och där är det nästan aldrig någon trängsel, så man andas bra där inne och där finns det inget buller, så man hör det som ska höras. Andra scener är kanske lite svårare ljudmässigt, men det händer en hel del intressant i vissa montrar. Konferenserna är tyvärr väl dyra – i Leipzig till exempel får man tillträde till nästan allt genom inträdesbiljetten (som inte kostar särskilt mycket).

Kommentera