Genom åren har jag vid olika tillfällen besökt de kända tjeckiska baden Karlovy Vary (Karlsbad), Mariánské Lázně (Marienbad) och nu Františkovy Lázně (Franzensbad) – igen. Dessutom spankulerade jag för ett par år sedan utmed floden Brembo på en besläktad plats, nämligen San Pellegrino och det är säkert inte hela min ”badhistoria”.
Vad är det som lockar med sådana här platser? Den märkliga stillheten, den skenbart obehindrade blicken bakåt åtminstone ett eller ett par århundraden, de vackra byggnaderna, de milda färgerna, parklandskapet – och det där konstiga vattnet som smakar så illa och som man, om man vill, kan tro på kraften hos.
Den hälsobringande kraften hos källorna i Františkovy Lázně har enligt vad jag läst varit kända ända sedan 1300-talet. Själva kurorten grundades 1793 och fick sitt namn efter den tysk-romerske kejsaren Franz II (fram till 1807 hette orten Kaiser Franzensdorf). Som de andra berömda böhmiska baden besöktes också Franzensbad av stora män och kvinnor. Att till exempel Goethe och Beethoven varit där hittade jag synliga bevis på.
blick uppåt staden från Franzensquelle
Vart ska vi? Till Saltkällan? Till Kejsarbadet?
Beethoven var här i augusti 1812
Goethe har fått ge namn åt denna byggnad
Josef II – Vem var han och var han enarmad eller är det bara statyn som är det?
…
Kurortstexter under pausträdet:
Josef II, tysk-romerks kjesare, var nog inte enarmad i verkligheten. Han var son till kjesar Frans I (som visst på somliga ställen kallades Frans II).
Enligt nätet så genomförde Josef ”under sin tid som ensam regent (1780-1790) ett stort antal reformer, de s.k. ”josefinska reformplanerna”, vilka var menade att förbättra läget för hans folk under slagordet ”mesta möjliga lycka till största möjliga antal”. Bl.a. avskaffades livegenskapen och dagsverksskyldigheten. Protestanter och grekisk-katolska troskännare fick full religionsfrihet och judarnas ställning förbättrades och dessutom stängdes 700 kloster med sammanlagt 36.000 munkar och nunnor. Han var ständigt på resande fot för att lära känna alla delarna av sitt rike och sätta sig in i befolkningens levnadsvillkor.
Reformerna resulterade tyvärr i att missnöje och motstånd uppstod bland de tyska furstehusen, kyrkan och adeln.”
Agneta,
tack för upplysningarna om Josef II och de ”josefinska reformplanerna”!
Jag undrar vad som hänt med statyarmen då…
J 2 har nog bara fått sig en kyss. Men det finns en massa att läsa om honom på wikipedia, det är ingen doldis precis. Som alla progressiva, blev också han hatad till slut. 49 bast, suck.
Michael,
är du kanske en kännare av J2?
Nä, Bodil, vet inte mer än grisen än det jag läste mig till på Wikipedia, men det var ju ett rätt gripande öde. Så mycken god vilja som gick åt skogen. Själv har jag snöat in på radio nu när jag sitter här i Vilnius, har du tips om kanaler eller program från Tyskland du lyssnar på?
Michael,
tyvärr har jag inget tips att ge där. Jag lyssnar väldigt lite på radio över huvud taget, men kanske kan någon annan som kommer förbi här komma med något förslag.