Sooß – Wien – Sooß

Den här beskrivningen gjorde Baden bei Wien till en oemotståndlig anhaltspunkt på sommarens resa:

Sedan finns Baden bei Wien. Därifrån kan man åka spårvagn till Wien. Det är ganska fint (och mycket lugnt) men passar sig egentligen bäst för äldre änkenåder med ledbesvär.

Vi sov på ett litet pensionat i Baden, tog spårvagnen in till Wien på dagen och gick genom vingårdarna upp till Sooß på kvällarna och drack vin på Studeny (som för övrigt betyder ”kall” på tjeckiska).

Studeny
på Studeny i Sooß

SD
en bekant silhuett

sotare
det här kan kanske ge tur

spegel
speglingar

CC
en plats för ett fiktivt möte

guld
wienerguld

häst
och silver – stadslippizaner

Sooß
vägen ner från Sooß i kvällningen

14 kommentarer till “Sooß – Wien – Sooß”

 1. Efter Bernkastel-Kues, Verbania, Pesaro och Pörtschach befinner vi oss nu i staden där denna bild är tagen. Du ser säkert var (Hoppas att det fungerar att infoga bilder i dina kommentarer).

 2. Hej Thorvald,
  speglingar där också, men jag ser inte riktigt vad som speglar sig. Något i Prag? I Wien? Undrar jag i samarbete med min man.

  Roligt förresten att du åker till Pesaro igen. Vi var också där nyss och för några dagar var faktiskt hela familjen samlad där.

 3. Bodil,

  Om man först tar din bild ”en bekant silhuett” och sedan vänder sig helt om kan man ta min bild. Det är (bl.a) Stefansdomen som speglar sig i glaset.

  Vi befinner oss alltså just nu i Wien efter att ha lämnat Pesaro igår och övernattat i Pörtschach.

 4. Aha, jag borde kanske ha tänkt lite mer, för jag ”ser” fortfarande inte Stefansdom i spegeln. Roligt, så perfekt hand i handske.

  Trevlig fortsättning på semestern!

 5. Var är ”speglingar” och ”wienerguld” tagna? Thorvalds ”spegling” utspe(g)lar sig i det s.k. ”Haashuset” – en av dessa byggnader i Wien som först är upprörande, skandal, kulturmord osv. och som strax därefter blir till en stadens stolthet som alltid visas upp för turister och förekommer i alla reklamfilmer för Wien. Andra exempel på denna metamorfos är bl.a. Hundertwasserhaus och Museumsquartier.

  Vilken slutsats skall jag dra av att ni tydligen passar på att besöka Wien just när inte jag är där? 😉

  PS: Det tog något år eller så att bygga Haashuset. Hela processen filmades (!) från tornet i Stefansdomen och kan nu ses i mycket snabb uppspelning – ganska kul.

 6. Bengt,
  jag var nog för hastigt i Wien den här gången och hann aldrig märke till det här Haashuset.

  ”Speglingar” är tagen inne i Freyung Passage, tror jag i alla fall, och ”Wienerguld” finns på ett tak inte långt från Herrengasse någonstans (tror jag); jag minns nu inte själva huset under guldklotet. (Jag ska fundera lite bättre med en karta framför mig senare.)

 7. En annan wienersak: Hundar får inte åka spårvagn i Wien utan munkorg fick vi veta. ”Beißkorb” heter det i Wien/Österrike och inte ”Maulkorb” som jag är van vid från Tyskland. Londi åkte utan och vi blev hårt attackerade av en beißkorbfanatiker som lät oss förstå att företaget skulle kunna stå oss dyrt.

 8. Vi noterade också skylten med koppel- och munkorgspåbud. Inte någon av de hundar vi såg hade munkorg, dock var de flesta kopplade.

  Vi såg inte att någon av ägarna blev åthutade, men det berodde kanske på att deras (ägarnas) apparation avskräckte de flesta s.k. hederliga medborgare från en utskällning (obs! ingen vits!).

 9. Det var när jag skulle köpa spårvagnsbiljetter från Baden till Wien, som jag råkade ut för de här attackerna. Jag frågade om hundar åkte gratis och då gick biljettförsäljaren loss om Beißkorb och om hur absolut nödvändig en sådan är. Jag sa att jag inte hade någon och att min hund nog inte skulle trivas med en sådan sak över ansiktet. ”Wir sind in Wien”, fick jag då veta.

 10. Tråkikgt att du skulle råka ut för detta, speciellt i en stad där just hundarnas väl och ve har absolut prioritet.

 11. För att tala om något annat: Jag citerar Alf Henrikson, (ur minnet så det kan bli litet fel):

  Att Mozart ej skulle lidit nöd
  det hade man kunnat begära
  med wienerkorvar och wienerbröd
  och wienerschnitzel så nära

  Och då är ändå korven från Tyskland, schitzeln från Milano och wienerbröd finns inte. (Det skulle f.ö. vara spännande om något kunde skriva wienerbrödets historia.)

  Idel lånta fjädrar. Liksom eder tillgivne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *