Herrmanstorp eller Tuten

I Onsjöskogarna finns det här och där spår av det torparliv som en gång levdes här. Alla torpen var på något sätt knutna till Onsjö herrgård, där torparna hade att göra sina dagsverken. Jag kan namnen på ganska många av de här små torpen: Brudarebacken, Hagatorpet, Kasen, Vrån, Norget, Kaserna, Hovmanstorpet, Sandbäck, Överby haga och Herrmanstorp. Och jag vet också var lämningarna efter dem finns. Det här är Herrmanstorp, som också kallades Tuten, för att de var så glada i att dricka här, säger Lennart som vet allt om den här bygden.

På varsin sida om den lilla vägen som för till kanalen, Karls grav, finns det som ännu är kvar av huset och ladugården:

stugan
Huset

lagårn
Ena ändan av ladugården

5 kommentarer till “Herrmanstorp eller Tuten”

 1. Många hembygdsföreningar ägnar sig åt torpinventeringar. Tex Gränna Hembygdsförening och de har börjat förteckna torpen i trakten och hittills hunnit sätta upp stolpar med skyltar här och var i skogarna. De har också påbörjat dokumentation på Internet. Bara genom att läsa listan på alla torp- och backstugenamn förflyttar jag mig lätt säkert ett hundratal år bakåt i tiden ..,

  Torp i Grännatrakten.

 2. Jag är i och för sig inte någon hembygdsförening, men jag har ändå börjat rota lite bland de gamla torpen här. Jag hittade förresten en förteckning på internet alldeles nyss, där det också står en del om vilka som bodde i den ena eller andra torpstugan här i trakten. Det är allt spännande.

  Tack för länken till torpen i Grännatrakten!

 3. Vet du om det går att finna några spår efter torpet Brudarebacken? Jag har nämligen förfäder som har bott där. Sven Persson från Forshälla med familj flyttade dit 1863. De verkar ha haft det knapert i Forshälla då Sven 1851 dömdes för snatteri efter att ha skurit svansen av en häst och tillgripit taglet.
  Hur som helst så bodde familjen kvar på Brudarebacken till 1883. Sven själv dog här 1879 och med några års mellanrum dog även tre av hans barn här i unga år.
  Brudarebacken verkar ligga nära järnvägen då jag i Wenersborgs Tidning den 14/10 1878 hittat följande annons:

  ”Upphittadt
  En mössa, tillhörande någon stationskarl wid jernwägen, är upphittad och kan mot annonskostnaden återfås hos Peter Swensson, Brudarebacken under Onsjö.”

  Peter var en av sönerna.

 4. Hej Kristian,
  det känns lite märkligt att påminnas om de här platserna nu, när jag sedan rätt länge bor i Zagreb i Kroatien, men jag ska försöka besvara din fråga. Det du skriver är ju fascinerande, särskilt det där om den upphittade mössan. Ja, hela historien du berättar griper tag i mig.

  Brudarebacken ligger mycket nära järnvägen, fast för några år sedan (fem-sex, tror jag) så bröt man upp spåren, för att i stället dra en sträcka genom en tunnel, fast banvallen finns kvar, i alla fall var den där i somras.

  I början av min tid på Onsjö (från 1990) bodde en man som kallades Norsken i torpet på Brudarebacken. Han hade inget rinnande vatten och bara en hand, men han klarade sig där ute i skogen, ganska bra till och med , tror jag. Ett par gånger växlade jag några ord med honom när jag mötte honom på den lilla vägen dit ut eller på någon stig. En dag – det kan ha varit i mitten av 1990-talet – fann jag stugan med fönstren utslagna och dörren hängande på ett gångjärn. Ett ”ungdomsgäng” hade varit där och förstört Norskens hem. Jag såg honom aldrig mer, hörde bara rykten om att han skulle ha hamnat på ålderdomshem. Jag hittade ett foto på hans barndomshem någonstans uppe i Nordnorge. Det sparade jag för att ge honom det om jag träffade honom någon gång. Jag har det fortfarande i mina gömmor. Hans närmaste granne Lennart (som förresten heter Svensson i efternamn), som fortfarande bor i skogsbrynet vet inte heller något om vad som hände, han säger i alla fall inget. De två hjälpte varandra ibland med ett och annat, särskilt under vintrarna.

  Men nu kommer jag ifrån din fråga. Efter inbrottet, eller vad man ska kalla det, så revs huset ganska snart av kommunen. Lagården och uthuset revs också. Det som ännu syns är rännan av betong på lagårdsgolvet och så jordkällaren eller i alla fall resterna av den. Var själva huset stod kan man under de gröna årstiderna ana av att det är ett annat slags gräs som växer där än runt omkring.

  I min blogg finns ett antal bilder av Brudarebacken, men alla är från tiden efter att byggnaderna revs. Du kan skriva ”Brudarebacken” eller ”Norsken” i sökrutan, så hittar du nog rätt många av dem. Eller så kan du sätta in ordet ”Rävungar” eller ordet ”Räveri” eller ”Skogsliv…”. Då kan du se lite av jordkällaren i alla fall. (Rävhonan har sina ungar där vissa år.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *